Συνάντηση Νίκα – Μενδώνη για τα έργα πολιτισμού της Περιφέρειας: Η αντίδραση Τατούλη

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν χθες στην Τρίπολη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες, εξετάστηκε η πορεία του συνόλου των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και διαπιστώθηκε -όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωσή της- η σε γενικές γραμμές ικανοποιητική εξέλιξη τους ενώ δόθηκαν οδηγίες για την επίλυση όποιων προβλημάτων.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του, ο κ. Νίκας, σημείωσε: “Είχαμε ουσιαστική συζήτηση και κάναμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή μας εδώ, πριν έξι μήνες. Εξετάσαμε την πορεία ενός προς ένα όλων των έργων, είτε αυτά χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ, είτε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Διαπιστώσαμε την πρόοδο που έχει υπάρξει και σίγουρα για πολλά από τα έργα είναι καλή, αν και αρκετά δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Οι συσκέψεις γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να εντοπίζονται προβλήματα και να δίνονται από την υπουργό κατευθύνσεις προς την επίλυσή τους -και διαβεβαιώνω ότι πολλά από τα προβλήματα επιλύθηκαν.

Είναι βέβαιο επίσης ότι στην επόμενη ανάλογη σύσκεψη, μετά ένα εξάμηνο, θα έχουν γίνει κι άλλα επιπλέον βήματα”.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε στις δικές της δηλώσεις “στην προηγούμενη επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις 8 Νοεμβρίου 2019 -από κοινού με τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τις υπηρεσίες τους-, δρομολογήσαμε πολλά και σημαντικά έργα που αφορούν το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της. Εργα τα οποία, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν κατατεθεί προς ένταξη στις τελευταίες προσκλήσεις που απηύθυνε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον περιφερειάρχη, που είναι πάντα σταθερός αρωγός του υπουργείου Πολιτισμού για την διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικά του πολιτιστικού πλούτου της Πελοποννήσου. Με τον κ. Νίκα, από την εποχή που ήταν δήμαρχος, έχουμε μια εξαιρετικά καλή συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα, είδαμε τα ενταγμένα έργα και την εξέλιξή τους, ένα προς ένα, είδαμε τα προς ένταξη έργα και θα ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάναμε μια συζήτηση που θεωρώ εξαιρετικά σημαντική, η οποία αφορούσε προτεραιότητες. Δεν αναφερθήκαμε σε μεμονωμένα έργα μνημεία ή μεμονωμένες θεματικές, αλλά μιλήσαμε γενικά για τις προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού να θέσουμε ως κριτήριο για την σωστή προετοιμασία ώστε να υπάρχει έγκαιρη απορρόφηση των πόρων, είτε του Ταμείου Ανάκαμψης -μετά τη σημαντική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν μερικές εβδομάδες, στις Βρυξέλλες-, είτε της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021 – 2027”.

Τατούλης: “Στο χώρο του πολιτισμού δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια και τερτίπια”

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Περιφέρεια αναλυτικών πινάκων με τα έργα που εξετάστηκαν ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: “Η δημοσιοποίηση καταλόγου με έργα πολιτισμού εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, επιβεβαιώνει τον ακραίο λαϊκισμό και την πολιτική υποκρισία του κ.Νίκα.

Το σύνολο σχεδόν των έργων προγραμματίστηκε, σχεδιάστηκε, εντάχθηκε και υλοποιείται με ενέργειες του Πέτρου Τατούλη και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Νίκας προσπαθεί να παρουσιάσει ως δικά του έργα, για τα οποία η συνεισφορά του είναι μηδενική έως ελάχιστη.

Ο Πέτρος Τατούλης ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου υλοποίησε έργα άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού μας αποθέματος (κάτι άλλωστε που προκύπτει από το κατάλογο που δημοσιοποίησε ο κ. Νίκας).

Υπενθυμίζουμε στον κ. Νίκα ότι στο χώρο του πολιτισμού δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια και τερτίπια και ότι είμαστε κάθετα απέναντι σε κάθε προσπάθεια που πιθανόν να καταβάλει για να απαξιώσει τις εφορείες αρχαιοτήτων και να εκχωρήσει τη διαχείριση του πολιτισμού σε ΜΚΟ, σωματεία πολιτιστικών διαδρομών κτλ.

Σε ότι αφορά την «επί παντός καιρού και κυβερνήσεων» υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Νίκα για το ενδιαφέρον του για τα έργα πολιτισμού της Πελοποννήσου, αναφερόμενη στην καλή συνεργασία που είχε όταν ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, αναφέροντας έστω και ένα έργο πολιτισμού στην Καλαμάτα που φέρει την σφραγίδα του κ. Νίκα.

ΥΓ. Θυμόμαστε σαν και τώρα τους «ύμνους» της κ. Μενδώνη στον κ. Τατούλη όταν είχε επισκεφθεί την Τρίπολη ως γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και τη συμβουλεύουμε να περιορίσει τις ευχαριστίες απέναντι στον εκάστοτε Περιφερειάρχη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλει η θέση της”.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News