Συνάντηση περιφερειαρχών με Αβραμόπουλο για το μεταναστευτικό

synantisi

synantisi

Την περιφερειοποίηση των αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση των θεμάτων μετανάστευσης, ιθαγένειας και ασφάλειας στην Ελλάδα προέταξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη συνάντηση των περιφερειαρχών της χώρας με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο την Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, ούτε στη χώρα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως “ό,τι επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί είχε αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν ήταν αποτελεσματικό”. Χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του επιτρόπου να καταρτιστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε πως “είναι κρίσιμο ότι η νέα κυβέρνηση ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για το ζήτημα της ιθαγένειας, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχουμε”.

synantisi (2)

Αφού τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες πολιτικής και οικονομικής φύσης των Περιφερειών στο ζήτημα αυτό, ο κ. Τατούλης πρότεινε τη διοργάνωση μιας κοινής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυβέρνησης και των περιφερειών, ώστε να προσεγγιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο τα προβλήματα και να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Ο περιφερειάρχης έθιξε τέλος τα ζητήματα δημόσιας υγείας, σίτισης και περίθαλψης των μεταναστών, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, “ιδιαίτερα δε ενόψει της τουριστικής περιόδου, η οποία εμφανίζει αυξητική τάση”, και ζήτησε την απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση αυτών των δράσεων από την ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.