Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος μαζί με τους ομολόγους του Αττικής, Δυτ. Ελλάδας, Δυτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Νοτ. Αιγαίου και εκπροσωπώντας το σύνολο των προέδρων ΠΕΣΥ Ελλάδας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία παρίστατο και ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία και τη δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, ενώ δόθηκε έμφαση σε θέματα που απασχολούν ειδικότερα τους προέδρους των ΠΕΣΥ, σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου τους, τη νομική κάλυψή τους εφόσον υποθέσεις αφορούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, την επέκταση της κάλυψης για τους ίδιους λόγους στους πρώην προέδρους, καθώς και βελτιστοποιήσεις στο πεδίο του πειθαρχικού ελέγχου.

Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος του προέδρου ΠΕΣΥ ως συνθετικού παράγοντα και εκφραστή του οργάνου σε θεσμικό επίπεδο, καθώς και οι νέες θετικές προκλήσεις που αναμένεται να προκύψουν στο πλαίσιο αυτού του ρόλου με τις αλλαγές στον “Καλλικράτη”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εύλογα και δίκαια πολλά από τα ζητήματα που εθίγησαν, ζητώντας από τους αιρετούς την εξειδίκευση των προτάσεών τους. Στη βάση αυτή, το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο θα ξεκινήσει διάλογο με την Ένωση Περιφερειών, προκειμένου να αποτυπωθούν και να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιλογές, ενόψει και των παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί συνεδρίαση των προέδρων στα γραφεία της ΕΝΠΕ, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κ. Αγοραστού.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται επίσκεψη των προέδρων ΠΕΣΥ και στον πρόεδρο της βουλής Ν. Βούτση.