Συνάντηση Τατούλη και αγροτών του Δήμου Ευρώτα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από το χαλάζι

Τρεις άξονες αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχουν προκύψει για τους παραγωγούς του δήμου Ευρώτα από τη χαλαζοθύελλα έθεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με θεσμικούς φορείς και παραγωγούς στη Σκάλα.

Ο πρώτος άξονας αφορά στην αποδοχή ότι το φαινόμενο της χαλαζοθύελλας, ανεξαρτήτως του μεγέθους του χαλαζιού, έχει άμεσες παρενέργειες στην παραγωγή, οι οποίες θα φανούν τις επόμενες ημέρες.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη διάρκεια της χαλαζοθύελλας, η οποία πέραν της άμεσης επίπτωσης στον καρπό θα έχει επιπρόσθετες παρενέργειες, γιατί δημιουργείται πρόβλημα στην ομοιοσυστασία των υγρών που απαιτούνται για την ωρίμανση των προϊόντων.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην κοινή διαπίστωση ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση υπάρχει ομοιομορφία στη ζημιά που έχει προκληθεί, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την αποδοχή εν τοις πράγμασι της λειτουργίας της ζωνοποίησης.

Αυτοί οι άξονες, όπως τέθηκαν από τον κ. Τατούλη, θα αποτελέσουν το πλαίσιο παρακολούθησης των ζημιών και των επιπτώσεών τους, ώστε αμέσως μετά να εξεταστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων, που αποτελεί το επόμενο βήμα.

«Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Από το πραγματικό μας ενδιαφέρον και την αποτελεσματικότητά μας να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους» τόνισε ο περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τους πληγέντες παραγωγούς, για να περιοριστούν, όπου είναι εφικτό, οι ζημιές και να δοθούν λύσεις.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι η περιφερειακή αρχή επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ένταξης της περιοχής σε πρόγραμμα πρόληψης καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η χαλαζοθύελλα, ώστε να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ακόμα περαιτέρω ένας κρίσιμος πυλώνας της αγροτικής οικονομίας.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουκουβάλας, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ηλίας Αγγελόπουλος και παραγωγοί της περιοχής που επλήγησαν από το χαλάζι.

Όπως ενημέρωσε, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει ήδη στείλει επιστολές στον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο για να παγώσει η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων αγροτών, στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλη για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, ώστε να γίνει άμεσα η καταγραφή, η αποτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες, αλλά και να ανασταλεί η καταβολή των εισφορών και των βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΛΓΑ. Στις επιστολές του ο κ. Τατούλης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί κυρίαρχο πυλώνα για την αγροτική οικονομία της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, προσθέτοντας πως είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που καταστράφηκε η αγροτική παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα.