Συναίνεση για τον μεταναστευτικό κώδικα

vouli

vouli

Σε συναινετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, του νομοσχεδίου για τον μεταναστευτικό κώδικα. Υπέρ της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε επιφυλάξεις, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι με το νομοσχέδιο η ελληνική Πολιτεία δείχνει την ευαισθησία της και ταυτόχρονα δίνει λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι ανοικτή σε προτάσεις, ώστε «από θετικό, να γίνει θετικότερο». Επίσης ο λάκωνας βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη συμβολή των μεταναστών στην οικονομία της χώρας και γι’ αυτό ακολουθεί μια συστηματική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες. «Ρυθμίζουμε το νόμιμο μετανάστη, αποκαθιστούμε τον επί μακρόν διαμένοντα και φέρνουμε πολύ γρήγορα το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια», δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν νομιμοποιείται κανένας μετανάστης που δεν εμπίπτει στα κριτήρια αυτά. Επίσης ανέφερε ότι είναι έτοιμη και σύντομα θα έρθει στη βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ιθαγένεια, ενώ για τα παιδιά των μεταναστών δήλωσε ότι το παρόν νομοσχέδιο «τα διευκολύνει ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ελληνόπουλα».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου, περί κλοπής 86.000 νομιμοποιητικών εγγράφων μεταναστών από δημόσιες υπηρεσίες, αριθμό τον οποίο επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. «Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι ξαφνικά γίναμε Βέλγιο ή Δανία. Πάνω από 86.000 νομιμοποιητικά έγγραφα μεταναστών εκλάπησαν από δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως από τις Περιφέρειες», είπε ο κ. Γιοβανόπουλος, ενώ διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε και ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δημάρχος της Αθήνας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης. «Είναι γεγονός ότι υπήρξε. Γι’ αυτό και μας προβλημάτισε και τώρα πάμε σε αυτοτελές έγγραφο, για να μην μπορεί κανείς να το αντικαταστήσει ή να το αντιγράψει με τίποτα. Θα δίνεται μία ειδική ταυτότητα, που δεν θα μπορεί να αντιγραφεί, γιατί πράγματι υπήρξαν φαινόμενα τέτοια», ήταν η απάντηση του κ. Γρηγοράκου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια κ. Βασιλική Κατριβάνου τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, λέγοντας πως το κόμμα της καλωσορίζει «την κυβέρνηση στο βασίλειο της πραγματικότητας και στην προσπάθειά της για μία ρεαλιστική διαχείριση του προβλήματος. Έστω και καθυστερημένα, έστω και σπαγκοραμμένα, το καλωσορίζουμε, όμως, το νομοσχέδιο».