Συναγερμός για την ασθένεια της μαύρης κηλίδας

astheneia mayris kilidas

astheneia mayris kilidas

Με εντολή του δήμαρχου Ευρώτα κ. Γιάννη Γρυπιώτη, ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος προέβη σε άμεση ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα των μολυσμένων εισαγόμενων εσπεριδοειδών από την ασθένεια της μαύρης κηλίδας. Ο δήμος Ευρώτα ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από μια ενδεχόμενη επιδημία στα εσπεριδοειδή. Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

“Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Είναι γνωστή στο ΥΠΑΑΤ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που αναφέρει το μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας Guignardia citricapra (μαύρης κηλίδας) μέσω της εισαγωγής εσπεριδοειδών στην ΕΕ από τη Νότια Αφρική.

Ο κίνδυνος, πάντα κατά την έκθεση, ισχύει για τα πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ και λάιμ, τόσο των καρπών κυρίως με φύλλα, καθώς και των δένδρων που προορίζονται για φύτευση.

Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των ελέγχων στις εισαγωγές των εσπεριδοειδών, καθώς επίσης την καθιέρωση μέτρων ιχνηλασιμότητας των εισαγωγών και την καταχώριση των εισαγωγέων από τη Νότια Αφρική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων το 2013 καταδεικνύει ότι το πρόβλημα παραμένει και η ανησυχία μεγαλώνει από το γεγονός της αναποτελεσματικότητας των φυτοϋγειονομικών ελέγχων από τις υπηρεσίες της Νοτίου Αφρικής.

Συνεπώς για την προστασία των ευρωπαϊκών καλλιεργειών από την ασθένεια Guignardia citricapra, όπως ορίζεται από την οδηγία 2000/29/ΕΚ, απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου έως και την απαγόρευση των εισαγωγών τόσο των νωπών προϊόντων, όσο και χρήση στη μεταποιητική βιομηχανία.

Επίσης τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν και σε εισαγωγές από τη Λατινική Αμερική, όπου έχει ανιχνευθεί η νόσος.

Δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στην περιοχή μας, των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας, η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμη η άμεση επέμβαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Είναι αναγκαίο να λάβετε άμεσα πρωτοβουλίες, οι οποίες θα προασπίζουν τα προϊόντά μας μη θέτοντας σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την προστιθέμενη αξία που διαθέτουν.

Δεν είναι δυνατόν σε εποχές πρωτοφανούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης οι αγρότες μας να είναι αντιμέτωποι και με επικίνδυνες απειλές για το εισόδημά τους, όπως οι εισαγωγές μολυσμένων εσπεριδοειδών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσετε και ως προεδρεύων των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άμεσα και δυναμικά, μπλοκάροντας τις πάσης φύσεως παράνομες και επικίνδυνες εισαγωγές για την υγεία και το εισόδημα των αγροτών”.