Συναντήσεις με Μάρδα και Αποστόλου για τα αδιάθετα λακωνικά πορτοκάλια και άλλα αγροτικά θέματα

ypourgeio ExoterikonΠρογραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Δημήτρη Μάρδα πραγματοποίησε χθες Μεγάλη Τρίτη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους τρεις βουλευτές και την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, εκπροσώπους του δήμου Ευρώτα, του τοπικού αγροτικού συλλόγου, του ΑΣΕ Σκάλας και εξαγωγικών φορέων. Το πλαίσιο της συζήτησης που είχε τεθεί εκ μέρους του αγροτικού κόσμου αφορούσε σε θέματα εξαγωγών και νέων αγορών για τα εσπεριδοειδή, όπως και στα άλλα ζητήματα που απαριθμούνταν σε πρόσφατο υπόμνημά του.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση, στο υπουργείο ypourgeio Agrotikis AnaptyxisΑγροτικής Ανάπτυξης αυτή τη φορά, με τον υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή του Μάρκο Μπόλαρη. Εκεί συζητήθηκε τόσο το πρόβλημα της μεγάλης αδιάθετης ποσότητας μανταρινιών ορτανίκ και πορτοκαλιών ποικιλίας ναβαλίνα και μέρλιν όσο και το σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν αδιάθετα τα πορτοκάλια βαλέντσια, αφού μέχρι τώρα η εμπορία τους είναι απογοητευτική.

Το ενδεχόμενο υπαγωγής των βαλέντσια στο σύστημα de minimis αναλύθηκε διεξοδικά. Σύμφωνα με τους αγρότες, οι εντυπώσεις που άφησε η συζήτηση αφήνουν κάποιες μικρές ελπίδες για ενδεχόμενη οικονομική στήριξη των παραγωγών.