Συνεδρίασε στη Σκάλα το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

synedriasi SEM (3)

synedriasi SEM (3)

Το μεταναστευτικό ζήτημα σε παγκόσμιο αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, η παραδοχή ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση παρά μόνο ενδιάμεσες διευθετήσεις που να εγγυώνται την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή κάθε χώρας, ο διαχωρισμός των προβλημάτων από τις ιδεολογίες, η απομάκρυνση από αφορισμούς, καθώς και η αναγκαιότητα της τήρησης της νομιμότητας ήταν κάποια από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανοικτή συνεδρίαση – συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτικό, ενέργειες και παρενέργειες, υπάρχει λύση;», που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Σκάλας την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου από το δήμο Ευρώτα.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης ήταν ο βασικός εισηγητής. Με την πλούσια ακαδημαϊκή γνώση του προσπάθησε να οριοθετήσει το πρόβλημα και τις παραμέτρους του, διασαφηνίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη του φαινομένου παρά μόνο για διαχείρισή του. Επεσήμανε ακόμη ότι η αποφυγή του εθνικιστικού μίσους και η τήρηση των κανόνων από όλους είναι ο μόνος δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη.

synedriasi SEM (5)

Έτερος ομιλητής ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, ο οποίος εστίασε στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο δήμος του κατά την εισροή πληθυσμιακών ομάδων από διαφορετικές χώρες στην περιοχή. Τόνισε ότι “ο δήμος Ευρώτα έχει αποδεχθεί τη μετανάστευση κι έχει καταβάλει συστηματικές προσπάθειες για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο και για την πρόληψη και διασφάλιση της δημόσιας υγιεινής”. Ανέφερε επίσης πως τα κρούσματα ελονοσίας και φυματίωσης που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή του Ευρώτα εξαλείφθηκαν χάρη σε συντονισμένες δράσεις και πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τη δημοτική αρχή. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να υπάρχουν κοινές αναφορές και πλαίσιο δράσης.

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λακωνία Λεωνίδας Γρηγοράκος, λέγοντας πως το μεταναστευτικό ζήτημα “είναι ένα πρόβλημα της παγκόσμιας κοινότητας που προκύπτει από την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων κάποιων κρατών κι ως εκ τούτου η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα”.

Τη συζήτηση έκλεισε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του συμβουλίου ένταξης μεταναστών (ΣΕΜ) του δήμου Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος, ο οποίος παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές της δημοτικής πολιτικής.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έκαναν τοποθετήσεις μέλη του ΣΕΜ και πολίτες.