Συνεργασία με Τζανετέα ζητούν οι βιοκαλλιεργητές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

viologiki gewrgia

viologiki gewrgia

Επιστολή στην αντιπεριφερειάρχη κ. Ντία Τζανετέα απέστειλε η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, σε συνέχεια της συνάντησης των δύο πλευρών την Τετάρτη 11 Ιουνίου. Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον γραμματέα κ. Κανέλο Δαβέρο και τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Δημήτρη Καραμπάση, η Ένωση παρουσιάζει αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν και συνοψίζει τις θέσεις της:

Θέμα 1ο Μεταλλαγμένα

Πρόσφατα σε σύσκεψη υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε η χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα. Δόθηκε όμως η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Ζητάμε από την Πολιτεία και κατ’ επέκταση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην δεχθούν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, για τους λόγους που σας αναλύσαμε.

Θέμα 2ο Φορολογία αγροτών

Ζητάμε μείωση της φορολογίας των αγροτών από 26% στο 10%, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση κόστους στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, με συνέπεια τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Θέμα 3ο Ενιαία Ενίσχυση – Δηλώσεις

Όπως σας αναλύσαμε στη συνάντησή μας, με τις φετινές δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης και με τον τρόπο που έγιναν, έφυγε από τις τσέπες των λακώνων αγροτών το ποσό των 1.200.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν στις τσέπες της “ΓΑΙΑ Επιχειρείν” και των συνεταίρων της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ένωση Λακωνίας κ.ά. Όπως όμως σας αναφέραμε και προφορικά, αυτό έγινε με την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων υπηρεσιών (ΟΠΕΚΕΠΕ) χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η έγκριση παρακράτησης χρημάτων από τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, έτσι όπως εξελίχθηκε είναι παράνομη και αντίκειται στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν οι λάκωνες αγρότες – κτηνοτρόφοι έφτασαν και το 300% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς κρίσης. Οι συνάδελφοί μας στην Ιταλία χρεώθηκαν μόνο 7 ευρώ και οι ισπανοί 10 ευρώ, ενώ εμείς χρεωθήκαμε το ελάχιστο για τις μικρές καλλιέργειες 50 ευρώ και φτάσαμε στο ποσό των 260 ευρώ ανά δήλωση.

Επίσης εκβιαστικά υποχρέωναν τους συναδέλφους αγρότες να υπογράφουν εξουσιοδοτήσεις προς την ΓΑΙΑ για να διαχειρίζεται τις ΑΕΕ ως το 2020. Σας επισυνάπτουμε και τον εγκεκριμένο τιμοκατάλογο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ζητάμε:

α) την επιστροφή των δικαιωμάτων που εισέπραξαν παρανόμως από τους αγρότες,

β) την επιστροφή των εξουσιοδοτήσεων και κατάργησή τους που εκβιαστικά απέσπασαν με την απειλή μη πληρωμής,

γ) την επιστροφή εξουσιοδοτήσεων για διασπορά προς τρίτους των προσωπικών δεδομένων των αγροτών,

δ) τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης χωρίς το τεράστιο κόστος,

ε) την πιστοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Θέμα 4ο Τριμελείς επιτροπές για άδειες παραγωγών

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή των ελλήνων καταργήθηκαν οι τριμελείς επιτροπές έως τον Οκτώβριο του 2014, με αποτέλεσμα όλες οι άδειες να παραμένουν αθεώρητες για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να μην ελέγχονται τα προϊόντα που καλλιεργούνται και να κινδυνεύουν οι παραγωγοί με πρόστιμα.

Θέμα 5ο Υπηρεσίες ΔΑΟΚ Λακωνίας – Αποκεντρωμένη Περιφέρεια

Όπως εκτενώς συζητήσαμε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας και την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να βαλτώνουν οι φάκελοι πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων των αγροτών (φάκελοι νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης, πληρωμές νέων αγροτών, φάκελοι βιοκαλλιεργητών, υπογραφές συμβάσεων, πληρωμές βιοκαλλιεργητών, άδειες κτηνοτρόφων κτλ). Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν έλθει σε απόγνωση.

Θέμα 6ο Νέα ΚΑΠ

Ζητάμε να επανέλθουν στις ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κηπευτικών, καρυδιές, καστανιές, κερασιές, συκιές και όλες οι δενδρώδεις. Οι ανωτέρω αναφερόμενες καλλιέργειες είναι σήμερα μη επιλέξιμες, φτάνοντας σε σημείο, όταν είναι σε συγκαλλιέργεια με ελιά, να παρασύρουν εκατοντάδες έως χιλιάδες στρεμμάτων ως μη επιλέξιμα προς ενίσχυση.

Θέμα 7ο Αγροτικά φωτοβολταϊκά

Εδώ υπήρξε ο μεγάλος εμπαιγμός της Πολιτείας, παρασύροντας πολλούς συναδέλφους στην καταστροφή. Πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει και πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Δεν είναι δυνατόν εμείς να πρέπει να είμαστε συνεπείς σε ό,τι υπογράφουμε και το κράτος ΟΧΙ!

Θέμα 8ο Χρηματοδότηση αγροτών

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας η χρηματοδότηση για επενδύσεις (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση), καλλιεργητικά έχουν πάψει να δίνονται ή στην καλύτερη περίπτωση δίνονται κάτω από ασύμφορες διαδικασίες και με το σταγονόμετρο, με συνέπεια οι νέοι αγρότες να κινδυνεύουν με απένταξη για σχέδια βελτίωσης, να μην υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργήσουν λόγω περικοπής των πιστώσεων, και τα υπάρχοντα δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα από καλλιεργητικά ή επιχειρηματικά να έχουν μετατραπεί μονομερώς σε καταναλωτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζητάμε με παράλληλες ενέργειες και συνεργασία να προχωρήσουμε στην άμεση επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με σκοπό την πραγματική αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας στην ενδυνάμωση της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, της βιοποικιλότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και τη στήριξη των ποιοτικών βιολογικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των παραγωγών. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, περιμένουμε έγγραφη απάντησή σας και σας ευχαριστούμε για τη συνάντηση και την κατανόηση.

Εμείς ως νέο ΔΣ θα είμαστε συνοδοιπόροι στο πενταετές πρόγραμμά σας για πραγματική αγροτική ανάπτυξη, επιμόρφωση βιοκαλλιεργητών και οικονομική ανάκαμψη των λακώνων παραγωγών.

Ο Θεός φρόντισε απλόχερα, η Λακωνία μπορεί!”.