Συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ – Πυροσβεστικής στη διερεύνηση εμπρησμών

pyrosvestiki

pyrosvestiki

Ιδιαίτερα χρήσιμη και επιτυχής κρίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα η συνεισφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στη διερεύνηση των αιτίων των εμπρησμών, μέσα από την πρόσφατη διασύνδεση του Οργανισμού με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 2013 η πληροφοριακή βάση γεωχωρικών δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ συνδέθηκε με το Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία, αφού η χώρα μας μαστίζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια από το έγκλημα του εμπρησμού, το οποίο επιφέρει όχι μόνο τεράστιες υλικές και οικολογικές ζημιές, αλλά δυστυχώς και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, διαθέτει άμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα κρίσιμες πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας, τοποθεσίας και ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι δράστες, είτε ενεργούν από πρόθεση είτε από αμέλεια. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοποριακής διασύνδεσης αναμένεται να είναι η αξιόλογη μείωση των αγροτικών και δασικών πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι καθημερινά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. αντιμετωπίζει 5-8 περιστατικά.

Η συνεργασία ξεκίνησε ύστερα από υπηρεσιακό αίτημα του προϊσταμένου της ανωτέρω Διεύθυνσης και τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του αρχηγείου του Π.Σ., προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο. Ο τελευταίος έκανε δεκτό το εν λόγω αίτημα, αναγνωρίζοντας ότι οι διοικητικές δομές ενός σύγχρονου κράτους οφείλουν να συνεργάζονται με γνώμονα τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος.