Συνεταιρισμός “Λακωνία”: Ένας ιστορικός σταθμός στην τοπική οικονομία

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Σπάρτης, που προστατεύεται από τις ακραίες συνθήκες του καιρού, ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών εσπεριδοειδών. Και είναι μεγάλο επίτευγμα του Συνεταιρισμού “Λακωνία” να έχει ταυτίσει το όνομά του με το ξακουστό λακωνικό πορτοκάλι. Όπως κατόρθωμα αποτελεί και η αναγνώριση της τεράστιας συμβολής του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μια κατάκτηση που οφείλεται πρωτίστως στη λακωνική κοινωνία, στην οποία και επιστρέφει πολλαπλά οφέλη.

Αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζουμε αυτή την τόσο εμβληματική για τον τόπο μας επιχείρηση; Πώς με εξωστρέφεια κατόρθωσε να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο στη βιομηχανία χυμών και να γίνει πανελληνίως γνωστή για τη γεύση και τη θρεπτική αξία των προϊόντων της;

Το χρονικό της εξέλιξής της

Το 1965 ιδρύεται στην ιστορική κοινότητα των Αμυκλών Σπάρτης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών “Λακωνία” από 31 ιδρυτικά μέλη – αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Όραμά τους ήταν η δημιουργία μιας σύγχρονης συνεταιριστικής παραγωγικής μονάδας, η οποία θα παραλάμβανε την αγροτική παραγωγή των μελών της, θα την επεξεργαζόταν και θα την διέθετε στην αγορά.

Πρωτοστάτης σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο γεωπόνος Νικόλαος Ζαραφωνίτης, ο οποίος ανέλαβε να μεταδώσει το όραμα μιας από κοινού συνεταιριστικής οργάνωσης στους αγρότες της περιοχής και να οργανώσει το νέο αυτό επιχειρηματικό εγχείρημα. Πράγματι ο αγροτικός κόσμος σύντομα αγκάλιασε τον Συνεταιρισμό και μέσα σε λίγους μήνες από τη λειτουργία του τα μέλη αυξήθηκαν σε 280.

Το 1967, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αγοράζεται το πρώτο οικόπεδο για την ανέγερση του εργοστασίου στην εθνική οδό Σπάρτης – Γυθείου, ιδιοκτησίας Ιωάννου Σ. Κονιδιτσιώτη. Η αρχική έκταση των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού ήταν μόλις 13.000 τμ, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 100.000 τμ. Την επόμενη χρονιά ο Συνεταιρισμός κατασκευάζει μία μικρή μονάδα χυμοποίησης πορτοκαλιών (εκχυμωτήριο) δυναμικότητας 10 τόνων/ώρα σε πρώτη ύλη. Σκοπός της ήταν η από κοινού χυμοποίηση πορτοκαλιών των μελών και η διάθεση του παραγόμενου συμπυκνωμένου χυμού. Τα οφέλη των μελών ήταν σημαντικά από το πρώτο έτος λειτουργίας της μονάδας, αφού η Οργάνωση πλήρωσε πρώτη τιμή πορτοκαλιού 1,20 δρχ/Kg, ενώ μέχρι τότε οι παραγωγοί διέθεταν την παραγωγή τους με 0,20 – 0,30 δρχ/Kg.

1979

Τα χρόνια κυλούν και στο πέρασμά τους ο Συνεταιρισμός επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές του: κατασκευάζονται μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας νωπών πορτοκαλιών, ψυγεία νωπών, θάλαμοι αποπρασινισμού, αποθηκευτικοί χώροι, ξηραντήριο. Το 1985 δημιουργείται μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής μονάδα ασηπτικής συσκευασίας χυμών. Η νέα συσκευασία προσέφερε σημαντικά οφέλη για την ποιότητα του χυμού, όπως άριστη διατήρηση των θρεπτικών του συστατικών, της γεύσης και του αρώματός του, μακρά διάρκεια συντήρησης εκτός ψυγείου κτλ.

Παράλληλα ο ΑΣΕΕ ξεκίνησε και την παραγωγή των δικών του χυμών με το brand name “ΛΑΚΩΝΙΑ”, οι οποίοι από τότε έχουν ως βάση τον εξαιρετικό χυμό πορτοκαλιού από τα φημισμένα πορτοκάλια του τόπου.

Το 2004 η επιχείρηση εκσυγχρονίζεται με την προμήθεια επιπλέον σύγχρονων μηχανών εκχύμωσης εσπεριδοειδών και μεγάλης παραγωγικότητας 3 τόνων/ώρα η καθεμιά. Έτσι σήμερα η συνολική ονομαστική δυναμικότητα του εκχυμωτηρίου είναι 25,5 τόνοι ανά ώρα. Έναν χρόνο αργότερα αξιοποιούνται οι δυνατότητες του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και με σημαντικό επενδυτικό σχέδιο 8,7 εκατ. ευρώ εκσυγχρονίζονται όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις. Ανάμεσα στα έργα που υλοποιήθηκαν ήταν και ο εξ ολοκλήρου εκσυγχρονισμός της μονάδας ασηπτικής συσκευασίας, με την εγκατάσταση νέων μηχανημάτων με μικρότερο κόστος παραγωγής, αλλά και βελτιωμένη συσκευασία για το προϊόν και τον καταναλωτή.

Η “ταυτότητα” του Συνεταιρισμού όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα
Τα κύρια προϊόντα που παράγει ο ΑΣΕΕ “Λακωνία” είναι:

Τυποποιημένα και συσκευασμένα εσπεριδοειδή και ειδικότερα πορτοκάλια διαφόρων ποικιλιών σε διάφορες συσκευασίες (με διάταξη, σε δίχτυ κ.ά.). H ποικιλία, το μέγεθος και η συσκευασία πραγματοποιούνται βάσει των αναγκών του πελάτη και κατόπιν συνεννοήσεως.

Συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού 60 BRIX. Πωλείται χονδρικώς σε πολυεθνικές εταιρείες για την παραγωγή δικών τους προϊόντων.

Αιθέρια έλαια πορτοκαλιού. Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται κυρίως χονδρικώς σε βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών και αρωμάτων, καθώς και σε φαρμακοβιομηχανίες.

Ζωοτροφή από ξηρή πούλπα εσπεριδοειδών σε pellets και flakes και διάφορες συσκευασίες. Από το έτος 2013/14 η παραγωγή των ζωοτροφών σταμάτησε λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής.

Χυμούς σε ασηπτική συσκευασία ΤΕΤΡΑ ΠΑΚ με την επωνυμία “ΛΑΚΩΝΙΑ”.

Κύριοι προμηθευτές του Συνεταιρισμού είναι οι περίπου 1.000 παραγωγοί – μέλη του και οι περίπου 2.000 μεμονωμένοι παραγωγοί ή παραγωγοί άλλων Ομάδων Παραγωγών του νομού μας.

Στη δυναμική της μονάδας αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι 73 μόνιμοι και οι 10 εποχιακοί εργαζόμενοι. Τη στρατηγική της επιχείρησης χαράζει το επταμελές διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους κ.κ. Σπύρο Παπαδάκο (πρόεδρο), Χρήστο Δημητρόπουλο (αντιπρόεδρο), Ηλία Ηλιόπουλο (γραμματέα), Παναγιώτη Σκαφιδά (ταμία), Ηλία Ανδριανό, Αναστάσιο Σακελλαράκο και Βασίλειο Κανελλάκο (μέλη).

Η 100% ελληνικότητα των πορτοκαλιών, η πολυετής πείρα, η τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα ο σεβασμός στον καταναλωτή έχουν ως αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι ο Συνεταιρισμός είναι πιστοποιημένος με ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, ISO 14001:2004, AGRO 2.1 & 2.2 και HACCP.