Συνεχείς οι αυξήσεις των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Παραπλανητικές οι ενδεικτικές λιανικές τιμές


γράφει η ΠΕ νοσηλεύτρια Κατερίνα Μαρακάκη


Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) είναι εκείνα που θεωρούνται κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή και που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ΜΗΣΥΦΑ χωρίζονται σε έξι θεραπευτικές κατηγορίες: 1) φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα, 2) αναλγητικά, 3) φάρμακα για το γαστρεντερικό σύστημα, 4) βιταμίνες, 5) φάρμακα για τη φροντίδα του δέρματος και 6) φάρμακα για τη φροντίδα των ματιών.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των φαρμακοποιών ότι η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ θα συντελούσε σε αύξηση της τιμής των σκευασμάτων της εν λόγω κατηγορίας. Τα φάρμακα αυτά λοιπόν, με νόμο που ισχύει στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2017, δεν υπόκεινται πλέον σε κρατική διατίμηση και οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας των σκευασμάτων αυτών μπορούν να δώσουν ό,τι τιμή επιθυμούν, χωρίς να πρέπει να πάρει έγκριση από οποιαδήποτε αρχή.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία αξιολόγησης του πρώτου έτους με το νέο νόμο σε ισχύ προκύπτει ότι όχι μόνο δεν προέκυψε πτώση των τιμών μέσα από τον ανταγωνισμό, όπως ισχυριζόταν το υπουργείο Υγείας, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε μαζικές αυξήσεις που συνεχίζονται έως σήμερα.

Από στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προκύπτει πως ένα παιδικό αναλγητικό σιρόπι είχε τον Δεκέμβριο του 2016 χονδρική τιμή 0,81 ευρώ και έναν χρόνο αργότερα 2,45 ευρώ. Άλλο αναλγητικό στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 48,65% (από 1,48 σε 2,20 ευρώ). Ειδικότερα, 50 κωδικοί παρουσίασαν μεταβολή τιμής στο πρώτο εννεάμηνο και εξ αυτών οι 49 (98%) παρουσίασαν αύξηση τιμής. Οι 14 (28%) είχαν αύξηση τιμής άνω του 10%, εννέα (18%) από 20% έως 160% και μόνο ένας κωδικός παρουσίασε μείωση τιμής κατά 4,88%.

Οι αναγραφόμενες επί των συσκευασιών προτεινόμενες λιανικές τιμές ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αφού τις περισσότερες φορές η χονδρική τιμή με την οποία τα προμηθεύονται τα φαρμακεία από τις εταιρείες είναι μεγαλύτερη από αυτή της προτεινόμενης λιανικής.

Και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει…. Καθημερινά οι εταιρείες που διακινούν ΜΗΣΥΦΑ στέλνουν ενημερώσεις με τις νέες τιμές, που φυσικά όλες είναι προς τα πάνω, επιβαρύνοντας πάντα την τσέπη του ασθενούς προς όφελος των φαρμακευτικών.


Η Κατερίνα Mαρακάκη είναι πτυχιούχος ΑΕΙ Νοσηλευτικής. Επικοινωνία τηλ. 6974216851 & 2731400573. Ε-mail: marakaki.k@gmail.com. Facebook: Νοσηλευτική Φροντίδα.