Συντάξεις… από Δευτέρα

syntaxeis

syntaxeisΗ καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου γίνεται νωρίτερα για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Ωστόσο, μειωμένη θα βρουν τη σύνταξή τους χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς από την 1η Ιανουαρίου διακόπτεται η χορήγηση του επίδοματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Στο εξής το ΕΚΑΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.

Τη Δευτέρα 23/12 θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων η σύνταξη Ιανουαρίου σε 715.042 δικαιούχους. Την ίδια μέρα θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ σε 655.833 δικαιούχους τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Επίσης τη Δευτέρα θα γίνει η πληρωμή των παλαιών οικογενειακών επιδομάτων σε 1.077 δικαιούχους (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις). Η πληρωμή αυτή αφορά σε άτομα των οποίων οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν την κατάργηση των επιδομάτων και δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ και αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιούνταν με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την κατάργηση του επιδόματος (1/11/2012 ή 1/1/2013, ανάλογα με το επίδομα).

Ο διοικητής του ΟΓΑ, κ. Ξενοφών Βεργίνης, χαρακτήρισε την καταβολή των επιδομάτων “σημαντική προσπάθεια ανακούφισης χιλιάδων οικογενειών, εν μέσω της δύσκολης αυτής οικονομικής συγκυρίας”, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού στο σύνολο των δικαιούχων των οικογενειακών επιδομάτων περιλαμβάνονται και όσοι έχουν ήδη λάβει τις τρεις δόσεις και θα τους καταβληθεί η τέταρτη, καθώς και εκείνοι στους οποίους δεν είχε καταβληθεί καμία δόση και θα λάβουν και τις τέσσερις δόσεις μαζί.

Τη Δευτέρα, επίσης, θα καταβληθούν οι συντάξεις του δημοσίου και των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας (ΙΚΑ – ΟΓΑ – ΤΑΥΤΕΚΩ – ΕΤΑΠ.ΜΜΕ και ΕΤΑΑ).