Να ταχθεί στο πλευρό της Περιφέρειας λαμβάνοντας θέση υπέρ του αποχαρακτηρισμού του κτιρίου Χυμοφίξ, ώστε να αποδοθεί το οικόπεδο ελεύθερο για τη μελέτη του νέου μουσείου, ζήτησε χθες από το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης η αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βαλιώτης σημείωσε την ανάγκη να βρεθεί λύση στον υφιστάμενο «στρατηγικής σημασίας» χώρο, ενώ επέρριψε σαφείς ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού για τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου. Από τα «παράπονά» του όμως δεν παραλήφθηκε και το γεγονός ότι στις έως τώρα προγραμματικές συμβάσεις για το θέμα ο δήμος Σπάρτης απουσίαζε. Γι’ αυτό και ζήτησε την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε ο δήμος εφεξής να έχει συμμετοχή στις απαιτούμενες ενέργειες. Ο δήμαρχος αρχικά απέφυγε πάντως να λάβει θέση περί αποχαρακτηρισμού ή μη του κτιρίου, προτείνοντας τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για τη διατύπωση σχετικής εισήγησης. Μία δεύτερη πρότασή του ήταν η πρόκληση σύσκεψης εντός του Ιανουαρίου με τη συμμετοχή όλων των λακωνικών φορέων αλλά και του αρμόδιου υπουργού. Σε αυτήν υποστήριξε πως πρέπει η Λακωνία να αποσπάσει δέσμευση του υπουργού για τη χρηματοδότηση του έργου, κι αν όχι, ο τόπος να στραφεί στην αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών πηγών.

Την άποψη περί μη αλλαγής χώρου για τη δημιουργία του νέου μουσείου ενστερνίστηκε τόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκος όσο και η αντιπεριφερειάρχης, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη ανέγερσης ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΠΟ, «το οποίο δεν έχει διάθεση να βοηθήσει, γι΄ αυτό και πρέπει να την προκαλέσουμε», όπως είπε. Υπεραμύνθηκε ακόμη της ανάγκης αποχαρακτηρισμού και κατεδάφισης του υπάρχοντος κτίσματος, καλώντας το δήμο Σπάρτης και την κοινωνία να συμπαραταχθούν, ώστε σε πρώτη φάση να αναπεμφθεί από τον υπουργό η πρόσφατη απόφαση περί μη αποχαρακτηρισμού.

Ο αρχιτέκτονας Γ. Γιαξόγλου, που ως γνωστόν αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική, λαμβάνοντας το λόγο επανέλαβε τα επιχειρήματά του περί διατήρησης του κτιρίου, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις λέξεις «κουφάρι», «έκτρωμα» και «γκρέμισμα», που ακούστηκαν διά στόματος της αντιπεριφερειάρχη. Όπως σημείωσε ο κ. Γιαξόγλου, η στάση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με κίνδυνο στο μέλλον πολλά διατηρητέα να αφεθούν εσκεμμένα στην τύχη τους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το δημοτικό συμβούλιο θα ήταν λάθος να εκφράσει θέση περί διατηρητέου ή μη κτίσματος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μηχανικός κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο οποίος δεν υιοθέτησε την εκτίμηση περί κόστους 40 εκατ. ευρώ για το νέο μουσείο, ούτε και την υπολογιζόμενη πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 5 εκατ. από την παρουσία του κτιρίου Χυμοφίξ. Αντίθετα ο ίδιος υπολογίζει περί τα 25 εκατ. ευρώ την ανέγερση του νέου μουσείου και σε 1 εκατ. τη στατική ενίσχυση του υφιστάμενου κτίσματος. «Το οικόπεδο υπερεπαρκεί είτε με το Χυμοφίξ μέσα είτε όχι», υποστήριξε ο κ. Πουλοκέφαλος, προτείνοντας να γίνει μια μελέτη ανεξάρτητα από αυτό.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε στην κατά πλειοψηφία ψήφιση μιας «διπλής» θέσης, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος: αφενός ότι στηρίζει την Περιφέρεια στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού, αφετέρου ότι η τελευταία θα ξεκινήσει άμεσα τις απαιτούμενες μελέτες αλλά σε πνεύμα συνεργασίας με όλους.