Συνταγή για αρωματικά σταφιδόψωμα

Υλικά

⇒ 1 ποτήρι του νερού φρέσκο γάλα (χλιαρό)

⇒ 1 ποτήρι νερό (χλιαρό)

⇒ 1,5 ποτήρι του νερού ζάχαρη

⇒ 2 αυγά

⇒ 200 γραμμάρια μαργαρίνη

⇒ 1 βανίλα

⇒ 5 γραμ. κακουλέ

⇒ 5 γραμ. μαχλέπι

⇒ 4 κουταλιές της σούπας κανέλα

⇒ μία πρέζα μοσχοκάρυδο

⇒ μία πρέζα αλάτι

⇒ 1,5 φακ. μαγιά

⇒ 1 κιλό (και ένα ποτήρι του νερού) αλεύρι για ζύμωμα

⇒ 200 γραμ. σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Μετά από 10 λεπτά προσθέτετε το νερό και τα αρωματικά (βανίλια, μαχλέπι, κακουλέ, κανέλα και μοσχοκάρυδο).

Χτυπάτε με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα προσθέτετε στο μίγμα της μαγιάς.

Ρίχνετε εναλλάξ τη μαργαρίνη, το αλεύρι (ποτήρι – ποτήρι), τις σταφίδες και ζυμώνετε για 10 λεπτά.

Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μία ώρα.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζετε σε μπαλάκια και πλάθετε τα σταφιδόψωμα στο σχήμα που επιθυμείτε.

Τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσουν.

Ψήνετε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).

Για γυάλισμα: Διαλύετε 3 κουτ. της σούπας άχνη ζάχαρη σε 4 κουτ. σούπας νερό και περνάτε τα σταφιδόψωμα με το που τα βγάλετε από τον φούρνο.