Συνταγή για δίπλες

Υλικά

⇒ 16 αυγά (10 ολόκληρα και 6 κρόκους)

⇒ 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

⇒ 2 κ.σ ζάχαρη

⇒ 2 ποτ. κρασιού ούζο

⇒ 8 κ.σ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

⇒ 4 βανίλιες

⇒ ένα φακελάκι μπέικιν

⇒ μία πρέζα αλάτι

⇒ ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα

⇒ 1,5 ποτ. ζάχαρη

⇒ 1,5 ποτ. μέλι

⇒ 2,5 ποτ. νερό

Για το σερβίρισμα

⇒ καρύδι τριμμένο

⇒ κανέλα

Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους 16 κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα (περίπου 10 λεπτά) και χωριστά χτυπάτε σε μαρέγκα 10 ασπράδια. Προσθέτετε στους κρόκους με τη ζάχαρη το ούζο και τις βανίλιες και χτυπάτε για δύο ακόμη λεπτά. Ρίχνετε το αλάτι και το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτετε εναλλάξ με τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων με τη ζάχαρη.

Ζυμώνετε έντονα για 10 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.

Χωρίζετε το ζυμάρι σε μπαλάκια και το ανοίγετε στη μηχανή του φύλλου μακρόστενο σε πάχος 0,5 εκατ.

Κόβετε σε κομμάτια σε μέγεθος όρθιας παλάμης. Τηγανίζετε τα φύλλα σε μπόλικο λάδι και με τη βοήθεια δύο πιρουνιών κάνετε τις δίπλες. (Περνάτε το ένα πιρούνι στη μέση του φύλλου για να το συγκρατήσετε και με το άλλο πιάνετε το φύλλο από την άκρη και το τυλίγετε).

Τηγανίζετε τη δίπλα μέχρι να χρυσίσει (περίπου ένα με ενάμιση λεπτό).

Ετοιμάζετε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα αφήνοντας να βράσουν για πέντε λεπτά.

Μόλις κρυώσουν οι δίπλες τις βυθίζετε στο σιρόπι, γυρνώντας τες, φροντίζοντας να μελωθούν καλά απ’ όλες τις πλευρές.

Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι και κανέλα.