Συνταξιούχοι ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας: “Οργανωθείτε γιατί έρχονται νέες περικοπές”

“Αφού σφαγίασαν τις συντάξεις μας, κύριες, επικουρικές, τα δώρα, την υγεία, τα κοινωνικά μας δικαιώματα, αφαίρεσαν το ΕΚΑΣ, τώρα έρχονται να εφαρμόσουν τις μειώσεις της προσωπικής διαφοράς, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, τη μείωση του αφορολόγητου με το νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που μας αφαιρούν ακόμα τρίτες έως τέταρτες συντάξεις τον χρόνο” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας.

Κατηγορεί μάλιστα μερίδα του τύπου και “ειδικούς” νομικούς, πως “μέσα από μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους ότι θα λύσουν όλες τους τις διαφορές και θα πάρουν πίσω χρήματα από τις αυθαίρετες περικοπές της κυβέρνησης, αν πάνε και κάνουν μια αίτηση στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν την ίδια τακτική για τις επιστροφές στην υγεία, στέλνοντας χιλιάδες συνταξιούχους σε δικηγορικά γραφεία, πληρώνοντας αδρά, παρά το ότι γνώριζαν ότι δεν δικαιούνται, γιατί δεν είχαν τέτοιες παρακρατήσεις”.

Προτρέποντας τους συνταξιούχους να εμπιστεύονται τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους, η ανακοίνωση συνεχίζει με τη θέση του λακωνικού σωματείου για το ποια είναι η αλήθεια ως προς τις παρακρατήσεις: “Οι αιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αξία μόνο για την μη παραγραφή του δικαιώματος για διεκδίκηση που ισχύει για πέντε χρόνια και όχι άμεσα. Ο χρόνος έναρξης για την παραγραφή ισχύει από την πρώτη του επόμενου έτους που ψηφίσθηκε ο νόμος.

Για να πάρει κάποιος πίσω χρήματα δεν φθάνει η αίτηση, αλλά θα πρέπει να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, με αίτησή του, χωρίς χρήματα. Στη συνέχεια, για να πάρει δικάσιμο, για το νομό Αττικής χρειάζονται 7 χρόνια και για την επαρχία 10. Αν υποθέσουμε ότι η απόφαση βγει θετική, δεν είναι σίγουρο ότι από την κυβέρνηση θα εφαρμοσθεί, όπως και άλλες δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για διαδικασία χρονοβόρα και με αμφίβολο αποτέλεσμα”.

Απαίτηση του σωματείου είναι “η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να αναγνωρίσει το λάθος της, τώρα, και να αποδώσει στους δικαιούχους τα ποσά που προκύπτουν από τις διαφορές στις παρακρατήσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, εισφορά αλληλεγγύης κλπ χωρίς δικαστήρια, αιτήσεις και προαπαιτούμενα, όπως έγινε με τις επιστροφές για την υγεία στις κύριες συντάξεις και όχι στη μεταθανάτια ζωή!”.

Προειδοποιεί μάλιστα πως ο νόμος 4387/16 θα φέρει νέο σφαγιασμό και καταστρεπτικές περικοπές και η χρονιά θα είναι κρίσιμη. Ως εκ τούτου καλεί τους συνταξιούχους της Λακωνίας να συμμετάσχουν ενεργά στους αγώνες που έρχονται. Οι εγγραφές στο σωματείο ΙΚΑ – ΕΦΚΑ του νομού μπορούν να γίνουν Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από 10 μέχρι 11 πμ στο ΚΑΠΗ Σπάρτης.