Σε γενικό ξεσηκωμό καλεί τους συνταξιούχους το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας, που κάνει λόγο για νέες βάρβαρες περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019. Όπως αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του:

“Το νέο πετσόκομμα των συντάξεων προεξοφλεί η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς του δημοσίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, καταρρίπτοντας τα κυβερνητικά «παιχνίδια» και το κλίμα προσμονής.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι το ανώτατο ποσό που θα δαπανήσει το δημόσιο για τις συντάξεις του 2019 θα είναι 25,48 δισ. ευρώ, από 28,7 δισ. ευρώ φέτος. Προκύπτει δηλαδή μια κολοσσιαία μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ ή κατά 11%.

Ένα μεγάλο μέρος των νέων περικοπών θα προκύψει από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που θα φέρει μεγάλες μειώσεις στους παλιούς συνταξιούχους, χώρια τις περικοπές που θα γίνουν στους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτώβρη, δίνοντας τις κεντρικές κατευθύνσεις και τα ανώτατα όρια δαπανών για τους φορείς του δημοσίου. Επί της ουσίας το Γενικό Λογιστήριο καλεί όλους τους φορείς να τηρήσουν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και τα άλλα ψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι οι φορείς να έχουν αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες τους, με βάση αυτές τις κατευθύνσεις”.