“Συρία – Ελλάδα μια νέα πραγματικότητα”

άρθρο του Κυριάκου Διαμαντάκου


Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, μετά και την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη χώρα αυτή και μάλιστα μετά από συμφωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δείχνουν πολύ έντονα ότι οι χώρες έχουν συμφέροντα και όχι απαραίτητα φίλους ή εχθρούς.

Αυτό αποτελεί βασικό μάθημα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας καθώς και πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση τέτοιου μεγέθους από «μεγάλους παίκτες» για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής τους.

Ως διαπίστωση μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι υπάρχουν βασικά συμφέροντα των χωρών που πρέπει να υπηρετεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδος, σε σχέση με τη Συρία. Αυτά σχετίζονται με την υπηρέτηση των προνοιών της συνθήκης της Λωζάνης και ειδικά για την μη αλλαγή συνόρων όπως σε αυτή σαφώς έχουν καθορισθεί.

Η Τουρκία ενεργεί ως περιφερειακή αναθεωρητική δύναμη όπως ήδη έχει δείξει και με την επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία (Αφρίν) εναντίων των κούρδων του YPG, και η νέα σχεδιαζόμενη επίθεση στην Μανμπίτζ τείνει να δημιουργήσει πιθανά τετελεσμένα με την παράνομη κατάληψη και νέων εδαφών της Συρίας, τα σύνορα της οποίας με την Τουρκία έχουν καθορισθεί με τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 (όπως και της Ελλάδας). Αυτό μας δείχνει και τον απώτερο στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, ο οποίος είναι η συνολική αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, πράγμα που η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει με κάθε μέσο.

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να δράσει άμεσα μαζί με όλους τους έχοντας κοινά συμφέροντα, στηρίζοντας τη μη αλλαγή συνόρων στη Συρία, με τρόπο επιστημονικό, συντεταγμένο και να αποδείξει ότι η Τουρκία παρανόμως κατέχει ξένο έδαφος, της Συρίας εν προκειμένω, οδηγώντας το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα.

Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με μια προσεκτική συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ, μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα το κλίμα ξεκινώντας από τον αραβικό κόσμο μεταστρέφεται υπέρ του Άσαντ και παλιοί εχθροί θα γίνουν νέοι φίλοι.

Ζητούμενο λοιπόν είναι η ελληνική διπλωματία να καταλάβει τον κίνδυνο αλλά και την ευκαιρία που δημιουργούν οι νέες διαμορφούμενες συνθήκες και να δράσει αποφασιστικά ξυπνώντας από τη «χειμερία νάρκη» που της έχουν επιβάλει οι ιδεοληπτικοί στρουθοκαμηλίζοντες αριστεροί κυβερνώντες.


Συντομογραφίες: YPG – Μονάδες Προστασίας του Λαού (κουρδικά: Yekîneyên Parastina Gel)

Πηγές: CNN Turk, Liberal, Tribune, Wikipedia


Ο Κυριάκος Δ. Διαμαντάκος είναι τ. πρόεδος της ΝΟΔΕ Λακωνίας, μέλος του τομέα Τουρισμού ΝΔ, μέλος του τομέα Υγείας ΝΔ, οικονομολόγος MSc – MPA (2o πτυχίο ΟΔΑ).