ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για ενδεχόμενες προσμίξεις

prosmixeis elaioladou

prosmixeis elaioladou

Ερώτηση 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε σήμερα προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με αντικείμενο την πρόταση του ΟΟΣΑ για ανάμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια. Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει εάν πρόκειται να προχωρήσει στην υιοθέτησή της.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, “στη σελίδα 69 της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας διαβάζουμε ότι, με βάση την προαναφερθείσα ανάλυση για τα μείγματα του ελαιόλαδου, η απαγόρευση της πρόσμιξης του ελαιόλαδου με μίγματα άλλων λαδιών (σπορέλαια) θα πρέπει να καταργηθεί. Ο ΟΟΣΑ αξιολογεί ότι το όφελος από την τροποποίηση αυτή θα είναι μια νέα βελτιωμένη ποικιλία προϊόντων και ενδεχομένως να δημιουργηθούν φθηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Μέσα από ανακοινώσεις τους, επιστημονικοί φορείς και επιστημονικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καταγγέλλουν την απαίτηση του ΟΟΣΑ και της τρόικα για την ανάμειξη του έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια, και κάνουν σημαντικότατες παρατηρήσεις και αναφορές για τους κινδύνους στην παραγωγή, στην ποιότητα του ελαιόλαδου και στη δημόσια υγεία από την υλοποίηση των εν λόγω πολιτικών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) αναφέρει σε υπόμνημά του προς τα αρμόδια υπουργεία ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ελαιόλαδο είναι άστοχες (“η απελευθέρωση ισχύουσας διάταξης στη μαζική εστίαση για τη μέγιστη συσκευασία ελαιόλαδων (5 λίτρα)”) και επικίνδυνες για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.

Όπως γνωρίζετε, οι τάσεις της αγοράς ελαιολάδου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες του συνόλου των φυτικών ελαίων σε διάφορες μορφές, όπως πχ του ηλιέλαιου που αντιπροσωπεύει το 7,6% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων, του φοινικέλαιου (31,7%), του σογιέλαιου (29,7%), αλλά και των ελαίων βάμβακος, καρυδέλαιου, φιστικέλαιου κ.λπ. Η παραγωγή ελαιόλαδου αντιστοιχεί στο 2,3% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων. Με τις πολιτικές του ΟΟΣΑ, σε λίγα χρόνια θα εκμηδενιστεί η παραγωγή ελαιόλαδου και η διάθεσή του στις αγορές.

Επίσης, “όχι” στα μίγματα ελαιόλαδου-σπορέλαιων στην Ελλάδα, που προτείνει ο ΟΟΣΑ, λέει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελιά και τα Προϊόντα της, ισπανός Rafael Sánchezde Puerta.

Ο Rafael Sánchezde Puerta, που είναι και γενικός διευθυντής της FAECA (Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας), σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, δήλωσε πως, ενώ σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπονται τέτοιου είδους μίγματα, ελπίζει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να απαγορεύουν στις εταιρίες να παράγουν μίγματα ελαιόλαδου-σπορέλαιων για κατανάλωση εντός των εθνικών τους συνόρων.

“Τα προϊόντα που αποτελούνται από μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιων απειλούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στον ελαιοκομικό τομέα”, αναφέρει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Κομισιόν για την Ελιά και τα Προϊόντα της”.

Σημειώνοντας σε αυτό το σημείο ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, είναι μοναδικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξάγεται σε ποσοστό 50% της παραγωγής ελαιόλαδου, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν τον κίνδυνο οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να καταστρέψουν την ελληνική ελαιοπαραγωγή και τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς, “διότι θα χαθεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που είναι η εξαιρετική ποιότητα του έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιόλαδου”. Επιπλέον εκφράζουν φόβους ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει να υπάρχει με τη μορφή του τελικού προϊόντος το ελληνικό ελαιόλαδο, το πιο ποιοτικό στον κόσμο. Δεν παραλείπουν ακόμη να αναφέρουν πως “ο ελληνικός λαός πλήρωσε την έκθεση του ΟΟΣΑ 900.000 ευρώ για να πληροφορηθεί ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν” και εκτιμούν πως “οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν την ταφόπλακα, μετά τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα πλαίσια δημοσιονομικής στρατηγικής, για την ελληνική οικονομία”.

Με δεδομένη τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία των καταναλωτών, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν εάν οι κ.κ. υπουργοί προτίθενται να απορρίψουν ρητά και κατηγορηματικά την πρόταση του ΟΟΣΑ, πώς σκοπεύουν να στηρίξουν τους ελαιοπαραγωγούς και την ελληνική ελαιοπαραγωγή όσον αφορά στην ανάδειξη των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιόλαδου, την κατοχύρωση της ποιότητάς του, την κατανάλωση και στην εξαγωγική δυναμική του, και τέλος πώς θα προστατεύσουν αποτελεσματικά το ελληνικό ελαιόλαδο από τη νοθεία και άλλες αθέμιτες και παράνομες πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενου ελαιόλαδου.