ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων

tsigara lathremporio

tsigara lathremporio

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που επαναφέρουν το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα, έντεκα βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παραδεχόμενοι πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό, υποστηρίζουν εντούτοις πως “τον τελευταίο καιρό με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων έχει διογκωθεί. Όμως οι προθέσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης όπως έχουν διαρρεύσει στον τύπο προδικάζουν άλλη μια αποτυχία και άλλη μια ιστορία διαπλοκής”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά αφενός πως δεν γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του συνολικού πρόβληματος του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων (τσιγάρων και καπνού), αφετέρου ότι υπάρχει τραγική αμέλεια και ανεπάρκεια των εκάστοτε κυβερνήσεων καθώς το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει (στο ν.3943/2011 άρθρο 25 παράγραφος 3, που αναφέρει “είναι δυνατόν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση των προϊόντων αυτών σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης”).

Άρα”, συμπεραίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, “σε κυβερνητικό επίπεδο δεν υπάρχει η θέληση για την πάταξη του φαινομένου, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία εκδίδει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις για απολύσεις μέσω της κατάργησης φορέων και αποφάσεις άλλων μέτρων εξαθλίωσης των πολιτών.

Η κυβέρνηση, αντί να πατάξει το κάθε μορφής λαθρεμπόριο (καύσιμα, καπνικά, ποτά κ.λπ.), προτιμά να φορολογεί και να περικόπτει μισθούς και συντάξεις. Τις δε αποφάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου τις παραπέμπει στις καλένδες.

Κατά τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο στα καπνικά προϊόντα το ύψος των διαφυγόντων δασμών εκτιμάται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τα παράνομα τσιγάρα και ο καπνός, εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, διότι δεν γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος.

Η συζήτηση για την προμήθεια συστήματος ιχνηλασιμότητας που έχει ξεκινήσει θα είναι ατέρμονη, αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε άλλον ένα διαγκωνισμό και πάρτι προμηθευτών. Εφόσον δεν υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχει μερικά μόνο αποτελέσματα, αφού η παράνομη διακίνηση γίνεται με μέσα και τρόπους εκτός βιομηχανικής παραγωγής.

Ή θα έχει την κατάληξη των συστημάτων X-RAY για τα τελωνεία, που για χρόνια οι συνεχείς διαγωνισμοί κηρύττονται άγονοι, προς μεγάλη ευχαρίστηση των λαθρεμπόρων και όσων τους καλύπτουν.

Απαίτηση των πολιτών είναι άμεση πάταξη κάθε μορφής λαθρεμπορίου. Οι προσπάθειες να γίνουν προς την πλευρά των παράνομων μεγαλοεισαγωγέων-μεγαλοδιακινητών και όχι στους συνήθεις εύκολους στόχους των τελικών πωλητών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αλληλοεξαρτώνται και δεσμεύονται από τους προμηθευτές τους”.

Επισημαίνοντας στη συνέχεια τη μεγάλη απώλεια εσόδων του δημοσίου, την αδυναμία του συστήματος ιχνηλασιμότητας να λύσει από μόνο του το πρόβλημα (διότι στην Ελλάδα εισάγονται παράνομα παραγόμενα τσιγάρα ενώ η ιχνηθέτηση αφορά τα νόμιμα παραγόμενα), την καθυστέρηση της προμήθειας συστημάτων X-RAY από το 2004, τη μεγάλη διακίνηση παράνομων φορτίων μέσω εμπορευματοκιβωτίων, τη μετατροπή της χώρας μας σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ, και τέλος τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διακίνηση τσιγάρων στη χώρα, τι μέτρα θα λάβουν ενάντια στη διάθεση λαθραίου και αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού, πότε προβλέπεται να γίνει η προμήθεια των Χ-RAY και η τοποθέτησή τους στα τελωνεία, καθώς και ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να ανακαλυφθούν οι μεγάλες παράνομες αποθήκες τσιγάρων.