ΣΥΡΙΖΑ: “Η τύχη εμφάνισε τα κρούσματα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα για τη Λακωνία”

Για ολιγωρία στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας κατηγορεί την κυβέρνηση η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή και τον “τυχαίο” εντοπισμού 39 κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργάτες γης στον δήμο Ευρώτα, μέσω προγράμματος ανίχνευσης ελονοσίας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν:

Ο “τυχαίος” εντοπισμός των κρουσμάτων covid-19 στον δήμο Ευρώτα μέσω προγράμματος ανίχνευσης ελονοσίας σε περιοχή με αναμενόμενη αύξηση εργατικού πληθυσμού, αναδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αυτό διαφαίνεται από την δράση δύο μόνο κινητών μονάδων υγείας (ΚΟΜΥ) για ολόκληρο τον νομό.

Επανειλημμένα αδιαφόρησαν στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για έμφαση σε προληπτικούς ελέγχους με τεστ σε ευάλωτες εστίες πληθυσμού όπως εργάτες γης, Ρομά, δομές προσφύγων και ενίσχυση των μονάδων υγείας με προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Συγχρόνως, η κυβέρνηση υποβάθμισε το ΕΣΥ μη εντάσσοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην αντιμετώπιση του covid-19.

Προτείνουμε για την Λακωνία τον εφοδιασμό όλων των μονάδων υγείας με γρήγορα τεστ, με προσλήψεις υγειονομικών, με δημιουργία δύο ακόμα Κινητών Ομάδων Υγείας στον δήμο Ευρώτα και τον δήμο Μονεμβασίας και ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων του δήμου Ευρώτα (Σκάλα, Γεράκι, Γλυκόβρυση, Νιάτα, Άγιος Δημήτριος, Απιδιά και Δαφνί).

Προτείνουμε τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων στα σημεία εισόδου (ΚΤΕΛ), στου εργάτες γης και τον γενικό πληθυσμό. Τέλος, καλούμε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και την τοπική αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εργάτες γης που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.