Η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης εντός των πανεπιστημίων φανερώνει, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την εκπαίδευση.

Tα διετή προγράμματα σπουδών αποτελούν έναν νέο θεσμό για τους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ). Περιλαμβάνουν μαθήματα, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, η οποία χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ η πρόσβαση των φοιτητών είναι δωρεάν, χωρίς εξετάσεις με βάση το βαθμό του απολυτηρίου ή το βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑΛ.

Ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντας τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας επισημαίνει πως στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 πανεπιστήμια με 67 προγράμματα, τα οποία απονέμουν πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. “Συνακόλουθα, η απόφαση αναστολής στερεί σε περισσότερους από 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα της δωρεάν φοίτησης σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα σπουδών”.

Συνεχίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως “ιδιαίτερα για την πόλη της Σπάρτης αποτελεί βαρύ ακαδημαϊκό πλήγμα, καθώς είχε αποφασιστεί από το υπουργείο Παιδείας η λειτουργία των διετών προγραμμάτων για τα ΕΠΑΛ από την ερχόμενη χρονιά στην πόλη μας για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Αναμένουμε τις έντονες αντιδράσεις θεσμικών παραγόντων του νομού μας, αντίστοιχες της μετακίνησης της Νοσηλευτικής, μιας και το θέμα είναι εξίσου σημαντικό αφού έχει να κάνει με την επιστημονική εξειδίκευση ειδικοτήτων αποφοίτων ΕΠΑΛ, που έχει απόλυτη ανάγκη η παραγωγική διαδικασία.

Να δούμε τώρα ποιος συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο στην πόλη της Σπάρτης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρεται υποκριτικά:

• στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ενώ στερεί από αυτά χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των διετών προγραμμάτων,

• στην υποστελέχωση των πανεπιστημίων, ενώ στερεί από αυτά δεκάδες διδάσκοντες καθηγητές, νέους επιστήμονες, μεταδιδάκτορες, πτυχιούχους, εμπειροτέχνες, που προβλέπονταν να εργαστούν στα διετή προγράμματα,

• στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις των συγκλήτων για την ίδρυση και τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων,

• στην ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την οικονομία, ενώ καταργεί, πριν ακόμη ξεκινήσει, έναν νέο θεσμό στα ελληνικά πανεπιστήμια που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό.

H απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ, υλοποιώντας τη θέση για «ποιοτική εκπαίδευση για λίγους, μαζική εκπαίδευση για τους πολλούς».

Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες”.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν, “ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης”.

Καλεί επίσης τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μην επιμείνει στην απόφασή της, “που αιφνιδιαστικά ανατρέπει τον προγραμματισμό των πανεπιστημίων, αλλά -το κυριότερο- τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των μαθητών των ΕΠΑΛ”.