ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας: “Θέλουμε την κοινωνία σύμμαχο”

Fragkis Panagos

SYRIZA Lakonias

Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας παραχώρησε σήμερα η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του κόμματος. Εξάλλου, μεθαύριο Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, με συμμετοχή κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και επιστημονικών φορέων, για τη διαμόρφωση του περιφερειακού προγράμματος Πελοποννήσου.

Η ΝΕ κατέστησε σαφές πως πρώτο μέλημα του κόμματος είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών του λαού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, και αμέσως μετά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως σημείωσε εισαγωγικά η κ. Άβα Μπουλούμπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ναMpouloubasi Ava προβάλει ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, ώστε με άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα η οικονομία της Πελοποννήσου να συνδεθεί με την πραγματική οικονομία, τους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες, και αυτό σε συνδυασμό με τον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση «για να δει η Πελοπόννησος μια άσπρη μέρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να στηριχθεί από τους πολίτες η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

Πρωτογενής τομέας – Μεταποίηση

Ο Σταύρος Αραχωβίτης από την πλευρά του εστίασε στον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση, που, όπως εκτίμησε, μαζί με τον τουρισμό θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Αφού σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στον πρωτογενή τομέα περιγράφοντας τα πολλά προβλήματα των αγροτών, απαρίθμησε τις προτάσεις του κόμματός του για να την ανάταση του κλάδου.

Έκανε λόγο για κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρουAraxovitis Stayros κατανάλωσης στο πετρέλαιο, θέσπιση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, νέα σεισάχθεια για τα χρέη των αγροτών και των μεταποιητικών μονάδων, λειτουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση της παραγωγής, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Αραχωβίτης όρισε επίσης ως βασική προτεραιότητα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών, ώστε να καταπολεμηθούν «νοσηρά φαινόμενα» και η ισχύς εν τη ενώσει να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας με οφέλη πρωτίστως για τους μικρούς παραγωγούς. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη γεωργική έρευνα για βελτίωση της παραγωγής, στην προάσπιση του νερού ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού, αλλά και στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο μέσω της ενίσχυσης των υποδομών και της παροχής κινήτρων. Άλλη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προώθηση των προϊόντων ποιότητας (παραδοσιακών, βιολογικών, ΠΟΠ κλπ) μέσω της αξιοποίησης και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τόσο για την Πελοπόννησο όσο και ειδικότερα για τη Λακωνία. Μίλησε τέλος ο κ. Αραχωβίτης για έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν οι πολυεθνικές εταιρείες σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και πρότεινε η Πελοπόννησος να ανακηρυχθεί ζώνη ελεύθερη από ΓΤΟ.

Τουρισμός

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Δημήτρης Πετροπουλάκης αναφέρθηκε στον Petropoulakis Dimitrisτουριστικό τομέα, τον οποίο συνέδεσε με εκείνον της ενέργειας. Διευκρινίζοντας πως το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, τάχθηκε εναντίον της βιομηχανικής ενέργειας που αυτή τη στιγμή προωθείται. Υπογράμμισε μάλιστα πως στην περιοχή της Μάνης ελάχιστες θέσεις δημιουργούνται σε σχέση με τις πολύ περισσότερες που κινδυνεύουν (λχ στον τουρισμό) προς χάριν ξένων συμφερόντων.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Πετροπουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος στον all inclusive τουρισμό, τον οποίο δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει. Απεναντίας στοχεύει στο να εμπλέξει τις τοπικές κοινωνίες (τοπικά σύμφωνα ποιότητας, παραδοσιακά προϊόντα, αγροτουρισμός, πολιτισμός, μονοπάτια, μικρές τουριστικές μονάδες), δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα, στάθηκε στην έλλειψη υποδομών, εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης του αεροδρομίου Τρίπολης, στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων ώστε να μην ξεπουληθούν σε ξένους, μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ίδρυσης τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των τουριστικών μονάδων. Εξέφρασε επιπλέον τη βεβαιότητα ότι η άνοδος του κόστους στον τουρισμό θα οδηγήσει μαθηματικά στη μείωση των αφίξεων.

Υγεία

Τα ζητήματα της υγείας αναπτύχθηκαν απόTzouganatou Andrianna την ιατρό κ. Ανδριάννα Τζουγανάτου, η οποία υπογράμμισε πως εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης λόγω των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας την υγεία βασικό κοινωνικό αγαθό, έχει ως αρχή καθορισμού της στρατηγικής του στόχευσης την καθολική, ισότιμη, έγκαιρη και ποιοτική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας στις υπηρεσίες υγείας.

Διατυπώνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η ομιλήτρια έκανε λόγο για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδότηση του συστήματος υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό (μετά βέβαια από μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα γίνει πράξη η δέσμευση για μια δίκαιη φορολόγηση και ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας).

Ως άμεσο πρώτο βήμα όρισε την ολοκληρωμένη δικτύωση των υπηρεσιών υγείας σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική/πληθυσμιακή περιοχή-μονάδα αναφοράς (προτείνεται να είναι η αιρετή Περιφέρεια). Η ταύτιση, διοικητικά, της αιρετής με την υγειονομική περιφέρεια προτείνεται διότι είναι μικρότερη μονάδα από τις υφιστάμενες ΥΠΕ, επομένως ο σχεδιασμός είναι πιο κοντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το ολοκληρωμένο αυτό δίκτυο θα αποτελείται από τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα είναι συνδεδεμένα με τα νοσοκομεία.

Έχοντας περιγράψει τα προβλήματα των δομών υγείας στο νομό μας, η κ. Τζουγανάτου κατέληξε στη διατύπωση προτάσεων: διατήρηση όλων των δομών ανοικτών, ενίσχυσή τους με όλες τις βασικές ειδικότητες ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης των περιστατικών που απαιτούν δευτεροβάθμια περίθαλψη εντός των ορίων του νομού Λακωνίας, λειτουργία μονάδας εντατικής θεραπείας τουλάχιστον στη νοσηλευτική μονάδα Σπάρτης, βελτίωση της κτιριακής υποδομής του νοσοκομείου. Η ιατρός στάθηκε ακόμη στην έλλειψη μονάδων ψυχικής υγείας στο νομό και έθεσε ως άμεσο στόχο τουλάχιστον την ύπαρξη μιας κινητής μονάδας με ψυχίατρο και ψυχολόγο. Είπε ακόμη πως υπάρχουν σκέψεις για ένα Κέντρο Υγείας (ίσως και Αστικού Τύπου) στη Σπάρτη, ώστε να μην φθάνουν οι πολίτες στο νοσοκομείο για μια απλή εξέταση ή συνταγογράφηση.

Για τη βελτίωση της κατάστασης προς όφελος των ληπτών υπηρεσιών υγείας, η κ. Τζουγανάτου έθεσε ακόμη ως στόχους την έγκυρη και εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τον μικρό χρόνο αναμονής στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τη μείωση του χρόνου αναμονής για εξέταση στο οφθαλμολογικό, καρδιολογικό κλπ, την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους κ.ά.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές»

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Σταύρος Χρυσαδάκος, ο οποίος χαρακτήρισε Xrysadakos Stayrosιστορικές τις ημέρες που διανύουμε, καθώς εκτίμησε πως οι πολιτικές παρατάξεις που καθόρισαν τις εξελίξεις μεταπολιτευτικά αποσαρθρώνονται και νέες, άφθαρτες δυνάμεις έρχονται στο προσκήνιο. Προειδοποίησε πάντως πως το σύστημα δεν θα παραδοθεί αμαχητί και θα επιστρατεύσει την κινδυνολογία, η οποία δεν επιτρέπει το διάλογο και την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Αναφορικά με τη διάσκεψη της Κυριακής κάλεσε όλους τους πολίτες και φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών», ενώ προέτρεψε την κοινωνία να βάλει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το δικό της χρώμα και να εγγράψει σε αυτό τις ανάγκες τις.

Αφού σημείωσε πως το κόμμα του αποφεύγει τις υποσχεσιολογίες και τις φανφάρες και παρουσιάζει μετρήσιμους σχεδιασμούς, διευκρίνισε πως αυτό δεν προτίθεται να έρθει σε σύγκρουση με άλλα κέντρα τα οποία σχεδιάζουν και υλοποιούν αναπτυξιακές ενέργειες στη χωρική ενότητα της Πελοποννήσου (Περιφέρεια, δήμοι, υπουργεία, αναπτυξιακές εταιρείες). Αντίθετα δήλωσε ότι επιδιώκεται η εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας με όλους αυτούς τους φορείς, έτσι ώστε σε μια περίοδο περιορισμένων εσόδων να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τους υπάρχοντες πόρους. Με την έννοια αυτή, γνωστοποίησε ότι θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα, η αποτελεσματικότητα, η σχέση κόστους-ωφελειών και ο σχεδιασμός μιας σειράς έργων που έχουν εξαγγελθεί από τους ανωτέρω φορείς (απορρίμματα, συγκοινωνιακά και λιμενικά έργα, έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων).

«Κούρεμα», διαπραγμάτευση και εκλογές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε πάνω σε μια σειρά ζητημάτων. Ως προς τη διαπραγμάτευση του χρέους, τονίστηκε η ανάγκη «κουρέματός» του, όπως συνέβη παλαιότερα με τη Γερμανία, ενώ εκφράστηκε με σαφήνεια η θέση πως οι δανειστές είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούν. Σε ερώτηση του laconialive.gr για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν «κούρεμα», η απάντηση ήταν πως δεν συμφέρει τους δανειστές να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, αφού είναι οι μόνοι που έχουν κάτι να χάσουν. Άλλωστε, όπως θύμισε ο κ. Αραχωβίτης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παραδεχθεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και για να γίνει απαιτείται κούρεμα κατά 40%. «Άρα αυτοί έχουν σχέδιο Β΄. Εμείς δεν χρειάζεται να έχουμε. Γιατί εάν είχαμε ή λέγαμε ότι είχαμε, αυτοί θα προχωρούσαν σε σχέδιο Γ΄, Δ΄ κλπ», υποστήριξε, για να καταλήξει λέγοντας πως «εμείς έχουμε το πλάνο και περιμένουμε να δούμε πού αυτοί θα κάνουν πίσω, μέχρι να έρθουν στις θέσεις που θέλουμε. Ήδη έχουν κάνει βήματα πίσω με την παραδοχή περί ανάγκης κουρέματος 40%». Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσαδάκος, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού νότου έρχονται σταδιακά να δικαιωθούν για όσα υποστήριζαν από την αρχή της κρίσης, και οι εκ μέρους τους προτεινόμενες πολιτικές να υιοθετηθούν από πλευράς Ευρώπης.

Στο ερώτημα ποιοι θα είναι οι στρατηγικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μπουλούμπαση προέταξε την ανάγκη σύμπραξης με την αγωνιζόμενη κοινωνία, και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να παλέψουν για την αξιοπρέπεια και το συμφέρον της χώρας.Fragkis Panagos

Τέλος, με βάση τη φράση του κ. Φραγκή ότι «οι εκλογές είναι κοντά», τέθηκε το ερώτημα εάν τα ψηφοδέλτια της Λακωνίας έχουν καταρτιστεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Όπως εξήγησε ο κ. Φραγκής, η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών θα γίνει ύστερα από διαβούλευση με τις οργανώσεις μελών του κόμματος και σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ετοιμάζει έναν Κώδικα Δεοντολογίας που θα πρέπει να γίνει αποδεκτός από τους υποψηφίους.