ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας: “Λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο”

Merkel - Tsipras

Merkel - Tsipras

Η Αθήνα έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, μεγαλύτερη από όση τής αναλογούσε, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και να πάψει να αιωρείται πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη ο κίνδυνος οικονομικής και γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης. Η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε για την Ευρώπη μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που πρέπει, δείχνοντας έμπρακτα ότι στόχος της είναι να βρεθεί μια ρεαλιστική συμφωνία. Ο λόγος είναι τώρα στους δανειστές. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Κατά την Αθήνα, το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι:

Πρώτον τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ειδικά για τα πρώτα χρόνια, προκειμένου να σταματήσει η αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας και να κατευθυνθούν πόροι προς την ανάπτυξη.

Δεύτερο, τα μέτρα που θα συμφωνηθούν να μην είναι υφεσιακά και να έχουν αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Να μην επιβαρύνουν δηλαδή τα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους.

Τρίτον, οι αλλαγές που συζητούνται για τον ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση, ενώ θα συμβάλλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας. Υπό αυτή την έννοια έχει σημασία που η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο για επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τέταρτο, η αναζήτηση μακροπρόθεσμης λύσης η οποία να εμπεριέχει ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Για το επίμαχο θέμα του ασφαλιστικού, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται νέες οριζόντιες περικοπές, αλλά μόνο ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και περιορισμό ορισμένων πρόωρων συντάξεων χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

Η διαρκής επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες μπορεί να διευκολύνει την αναζήτηση πολιτικής λύσης, για να διανυθεί το τμήμα εκείνο που έχει απομείνει ως την επίτευξη συμφωνίας με αμοιβαιότητα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, χρειάζεται όμως ψυχραιμία, γιατί βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και οι πιέσεις από τους δανειστές εντείνονται. Στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας είναι και οι επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, πιθανότατα και η νέα συνάντησή του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ