Την πεποίθησή της ότι διανύουμε μια κρίσιμη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορική καμπή κι ότι η χώρα αλλάζει σελίδα εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και του 2ου συνεδρίου του κόμματος, που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη.

“Όλα δείχνουν ότι το 2016 θα είναι ο χρόνος μεταστροφής της οικονομίας από την ύφεση στην ανάπτυξη” υποστήριξε ο γραμματέας της ΝΕ Πανάγος Φραγκής, κάνοντας λόγο για μικρή αλλά σταθερή άνοδο του ΑΕΠ, σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση επενδύσεων και επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Στις παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι η κατάσταση στην καθημερινότητα του πολίτη δεν έχει πάντως αισθητή βελτίωση, ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης παραδέχτηκε ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες είχαν άμεσο στόχο τη στήριξη των ανθρώπων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα αποτελέσματα για τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα θα γίνουν αντιληπτά σιγά-σιγά στην καθημερινή ζωή. Για τον ίδιο λόγο επικαλέστηκε τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων που προαναφέρθηκαν από τον Π. Φραγκή και κατ’ ουσίαν απάντησε πως οι αρνητικές για το κόμμα του δημοσκοπήσεις αποδίδονται στη μη αποτύπωση (ακόμη) των θετικών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα. Σημείωσε πάντως ότι τα γκάλοπ των τελευταίων ετών έχουν αποδειχθεί σε πλείστες περιπτώσεις αναξιόπιστα.

Στον κ. Αραχωβίτη τέθηκε σειρά ερωτημάτων που απασχολούν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι απαντήσεις που έδωσε στα κυριότερα θέματα:

Αγροτικές πληρωμές: Δόθηκε λύση στο πρόβλημα των βιολογικών, που διασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην απονομή των επιδοτήσεων. Από Δευτέρα οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας μπορούν να στέλνουν τις καταστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Η εξισωτική του 2014 εξοφλείται την επόμενη εβδομάδα, ενώ η προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης θα καταβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πλημμύρες 7ης Σεπτεμβρίου: Ο υφυπουργός Εωτερικών υπέγραψε την έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία είναι προς δημοσίευση και άρα από την επόμενη εβδομάδα θα φθάσει στους δήμους. Η διαδικασία καταγραφής ζημιών και αποζημίωσης για αγροτεμάχια, οικοσκευή και επιχειρήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εντωμεταξύ, τις ενέργειες αποκατάστασης ενισχύει και ο στρατός.

Εξαγωγές: Καταγράφηκαν από τη ΝΕ τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού, τόσο θεσμικά όσο και χρηματοδοτικά, και προχωρά συντονισμένα σε λύσεις. Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με τον βουλευτή, στοχεύει στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με βάση την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Ενίσχυση εισοδημάτων – τόνωση αγοράς: Επιδιώκεται από κυβερνητικής πλευράς η αύξηση της ρευστότητας και η ελάφρυνση από τα βάρη.
Για το πρώτο σκέλος αναφέρθηκαν ως εργαλεία οι εθνικοί πόροι του αναπτυξιακού σχεδίου, οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ που έχουν ήδη βγει και εκείνες που αναμένονται, οι επιστροφές οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις. Όπως τόνισε ο βουλευτής, η αποδοτικότητα των παραπάνω οδήγησε σε ρεκόρ δεκαπενταετίας στις προσλήψεις (σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη”).
Στο μέτρο του δυνατού θα κινηθεί και η ελάφρυνση των βαρών, με στόχο ιδίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημείωσε τη μείωση της φορολογίας κατά 4 μονάδες στα εισοδήματα του 2016. Μίλησε επίσης για κλιμάκωση της εισφοράς αλληλεγγύης με ελάφρυνση για τα μικρότερα βαλάντια, καθώς και για την ικανοποίηση του αιτήματος σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.

Ασφαλιστικά ταμεία: Η πορεία των εσόδων είναι συνυφασμένη αφενός με εκείνη της απασχόλησης και αφετέρου με τη γενικότερη του προϋπολογισμού. Η ανάκαμψη της οικονομίας με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ θα βοηθήσει. Γίνεται προσπάθεια να επανέλθουν οι 100 δόσεις για όλους, ενώ η προσαρμογή του ασφάλιστρου ανάλογα με το εισόδημα θα διευκολύνει τα χαμηλότερα στρώματα.
Ο κ. Αραχωβίτης παραδέχτηκε πάντως ότι λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι εύκολο να αναστραφεί. Σε ό,τι αφορά στους υπαίτιους της χρόνιας κακοδιαχείρισης, δήλωσε πως θα αποδοθούν ευθύνες χωρίς να μείνει τίποτε κρυφό.
Σε σχέση τώρα με τις συντάξεις, έκανε λόγο για εξορθολογισμό του υπολογισμού των κύριων από 1/1/2017, επ’ ωφελεία των μικρών έναντι των μεγάλων.

Κόκκινα δάνεια – πλειστηριασμοί: Μέλημα της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και η επιβίωση του τραπεζικού συστήματος. Στον προϋπολογισμό του 2017 έχει εγγραφεί κονδύλι 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην αποπληρωμή δανείων νοικοκυριών που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Σχέσεις κράτους – εκκλησίας: Αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τον βουλευτή, η ένταση που προκλήθηκε ως προς τη διδασκαλία των θρησκευτικών, την οποία απέδωσε σε ακραίες φωνές από πλευράς κλήρου. “Ευτυχώς”, σημείωσε, “τα πράγματα ηρέμησαν και ξεκαθάρισαν μετά την τελευταία συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου”, χωρίς να παραλείψει την εκεί παρουσία και του σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου, ο οποίος όπως ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης “ανήκει προς τιμήν του στις φωνές της λογικής”.

Ιδιωτικοποιήσεις: Το λεγόμενο υπερταμείο δεν έχει σκοπό την πώληση ούτε δεσμεύεται να φέρει εις πέρας συγκεκριμένα έσοδα, υποστήριξε ο βουλευτής. “Ένας από τους τρόπους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι και η πώληση, ωστόσο για την κυβέρνησή μας -αντίθετα με τη μείζονα αντιπολίτευση- αυτή δεν είναι προτεραιότητα. Όσο υφίσταται αυτή η κυβέρνηση, πώληση -και ιδιαίτερα του νερού- δεν υπάρχει”, δεσμεύτηκε. Αντίθετα όρισε ως σκοπό του υπερταμείου την εξάλειψη των παθογενειών στις δημόσιους οργανισμούς που δεν επετέλεσαν τον κοινωνικό τους ρόλο σύμφωνα με την κρατική επιχορήγηση που ελάμβαναν.

Σε ερώτημα που αφορούσε στην υπόθεση του ιατρού Νεοκλή Κρητικού ο βουλευτής απάντησε ότι το κόμμα του κράτησε, ως όφειλε, αποστάσεις, αυτό ωστόσο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ό,τι γίνεται να είναι σύννομο και λειτουργικό. Γι’ αυτό και όπως είπε, ο χειρουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σπάρτη, αφού αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες του νοσοκομείου. Ο κ. Αραχωβίτης θεωρεί πως με την ανάκληση της μετάθεσης αποκαταστάθηκε η νομιμότητα, αλλά αποσυνέδεσε πλήρως την απόφαση από το συγκεκριμένο πρόσωπο, εστιάζοντας αντίθετα στη μη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης που το μετέθετε στη Σπάρτη.

Από την πλευρά της η ιατρός και μέλος της ΝΕ κ. Ανδριάννα Τζουγανάτου, λαμβάνοντας το λόγο για να θίξει τα ζητήματα υγείας, ανέλυσε ένα νέο σύστημα που πρόκειται να υλοποιηθεί με την ανάπτυξη 240 τοπικών μονάδων υγείας σε 62 περιοχές, το οποίο θα καλύπτει το 25% του tzouganatou-andriannaπληθυσμού της χώρας. Οι μονάδες αυτές θα ενισχυθούν με 3000 και πλέον άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, θα δίνουν δε έμφαση στην πρόληψη και αγωγή υγείας. Όπως διευκρίνισε η ομιλήτρια, δεν πρόκειται να κλείσει καμία από τις υφιστάμενες δομές (κέντρα υγείας κ.ά.), ωστόσο θα υπάρξει επανασχεδιασμός του τρόπου λειτουργίας τους. Το νέο σύστημα θα έχει κόστος 80 εκατ. ετησίως, ενώ αναμένεται να αποφορτίσει τα νοσοκομεία και να εξοικονομήσει πόρους.
Σχετικά με τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Σπάρτης η ιατρός έκανε λόγο για “κακή μελέτη”, που δεν είχε προβλέψει τη διασύνδεση του νέου με το κεντρικό κτίριο. Παρεμβαίνοντας ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε πάντως πως στο νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εγγραφεί κονδύλι για την ολοκλήρωση του κτιριακού κομματιού, ώστε να λειτουργήσουν 4 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας και το τμήμα επειγόντων περιστατικών να μεταφερθεί στο νέο κτίριο.

Στα θέματα της εκπαίδευσης αναφέρθηκε εν συνεχεία ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος, που υποστήριξε πως φέτος για πρώτη φορά στα επτά χρόνια μνημονίων ανακόπηκε το κύμα μειώσεων των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. Σε ό,τι αφορά στην ειδική εκπαίδευση, ενημέρωσε πως φέτος θα koumoundouros-panagiotisλειτουργήσει στο νομό και δεύτερο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης για παιδιά με ειδικές ανάγκες (στη Σκάλα), ενώ για εκείνο του Καραβά γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί μέσα στην πόλη.
Κατά τη γνώμη του κ. Κουμουνδούρου πολύ θετικές αλλαγές συντελέστηκαν στην τεχνική εκπαίδευση, παραδέχτηκε πάντως πως ήταν λάθος το κλείσιμο ενός τμήματος στο 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης. Όπως επίσης ενημέρωσε, “η μεγάλη μάχη θα δοθεί το επόμενο διάστημα και για την ειδική εκπαίδευση”, ενώ δεν παρέλειψε την αναφορά στην απασχόληση 1000 αναπληρωτών για ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια.
Ως αρνητική εξέλιξη σχολίασε τη μείωση των μαθητών στο νομό μας κατά 250 παιδιά στην α/θμια εκπαίδευση (από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό) και κατά 500 από την α/θμια στη β/θμια. Εκτός από τις άλλες προφανείς συνέπειες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την αδιοριστία των εκπαιδευτικών, αφού μειώνει τον αριθμό των τμημάτων περίπου κατά είκοσι.

Τελευταίος έλαβε το λόγο το στέλεχος της ΝΕ και πρόεδρος τοpetropoulakis-dimitrisυ Λιμενικού Ταμείου Λακωνίας Δημήτρης Πετροπουλάκης, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τη δημιουργία της χερσαίας ζώνης σε συνεργασία με το δήμο Ελαφονήσου. Όπως είπε το ζήτημα έχει δρομολογηθεί, προκειμένου και ο τελευταίος να αποκομίσει πρόσθετα έσοδα, αλλά και να καθοριστεί ένα πλαίσιο νομιμότητας για τους επαγγελματίες που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα.

Από τη συνέντευξη της νομαρχιακής επιτροπής προέκυψαν τέλος οι στόχοι που έχουν τεθεί στο επικείμενο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνοπτικά είναι η ανασύνταξη του κόμματος, η επιβεβαίωση ων στόχων όπως είχαν τεθεί στο πρώτο συνέδριο και ο επανακαθορισμός της διαδρομής προς αυτούς. Όπως εξήγησε ο Στ. Αραχωβίτης, “εκείνο που αλλάζει δεν είναι η στόχευση, αλλά πρέπει να αναζητηθεί η εναλλακτική διαδρομή για να φθάσουμε σ’ αυτήν, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα”.