ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας: “Χίλια ψέματα… για να μην μάθουν οι πολίτες την αλήθεια”

ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Ζούμε αυτές τις μέρες το θέατρο του παραλόγου για τα θέματα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στην πόλη της Σπάρτης.

Κάνουν πως δεν γνωρίζουν ή κοροϊδεύουν τους πολίτες;

Εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια στη Σπάρτη λειτουργούσε μια πανεπιστημιακή σχολή με δυο τμήματα και ένα τμήμα ΑΤΕΙ. Πλήρως εγκαταλελειμμένα από υποδομές αλλά και κάλυψη των προγραμμάτων σπουδών.

Σήμερα με το κατατεθέν σχέδιο νόμου έχουμε τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που καλύπτουν την υγεία, τη διοίκηση, την οικονομία και την τεχνολογία. Επίσης, προωθείται η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών σε αυτόνομο ερευνητικό κέντρο υπό το υπουργείο και η ίδρυση και ένταξη στο Πανεπιστήμιο των διετών προγραμμάτων για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Πρώτιστη υποχρέωση της Πολιτείας η γενναία χρηματοδότηση και στελέχωσή τους με καθηγητές και εξοπλισμό στις υποδομές των νέων και παλιών τμημάτων.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι στον πανεπιστημιακό χάρτη της Ελλάδας υπάρχουν σε αρκετές πόλεις δεκάδες αυτόνομα τμήματα. Για την ίδρυση, λειτουργία ή κατάργηση αυτών των τμημάτων ή σχολών, την ευθύνη την έχει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Απλά ο νόμος τη δεσμεύει ότι για την ίδρυση σχολής πρέπει να έχει δύο τουλάχιστον τμήματα, και εφόσον το υπουργείο συμφωνεί, κατόπιν νομοθετεί.

Το ερώτημα καθαρό: αποψιλώθηκε το ακαδημαϊκό τοπίο στη Σπάρτη;

Η μετακίνηση άραγε της Νοσηλευτικής, που πλέον θα είναι η πέμπτη και όχι η δεύτερη στην Ελλάδα, καθώς όλες οι Νοσηλευτικές των ΑΤΕΙ έγιναν πανεπιστημιακές, καθορίζει την ποιότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας; Όχι βέβαια.

Γιατί άραγε κραυγάζουν μπροστά στα μικρόφωνα των τοπικών ΜΜΕ, όψιμοι υποστηρικτές της Νοσηλευτικής;

Η μακροχρόνια πολιτική ανυπαρξία τους στο νόμο τούς οδηγεί σε πολιτικό τυχοδιωκτισμό, ιδίως σήμερα που έρχονται αντιμέτωποι με το έργο που γίνεται στο νομό. Ταυτόχρονα, κάνουν σοβαρή προσπάθεια να γυρίσουν την ιστορία πίσω στην εμφυλιοπολεμική περίοδο της χώρας μας. Να μας θυμίσουν την πλατεία της Σπάρτης το ’58, που οι πολιτευτές του τότε Κέντρου κραύγαζαν «μην στείλετε λάκωνα βουλευτή της ΕΔΑ στη βουλή».

Ποιοι άλλωστε κυβερνούσαν σαράντα χρόνια αυτόν τον τόπο; Αυτοί που προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν τα ΑΕΙ από το παράθυρο, με τα περιβόητα συμβούλια διοίκησης με τη συμμετοχή των ιδιωτικών ομίλων. Είναι οι ίδιοι που ίδρυσαν τις δήθεν ανεξάρτητες επιτροπές αξιολόγησης των πανεπιστημίων με κύριο στόχο την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Είναι αυτοί που μέσα στην ανυπαρξία έργου, ίδρυαν στα χαρτιά κέντρα υγείας. Αυτοί που έταζαν ΜΕΘ χωρίς να κάνουν τίποτα για τη βελτίωση του νοσοκομείου Λακωνίας. Τώρα, βλέπουν την ίδρυση ΤΟΜΥ και την κινητικότητα γύρω από το ΓΝ Λακωνίας για τη βελτίωση των υποδομών του, και το πολιτικό αμόκ της επιβίωσης τούς κυριεύει.

Ποιοι άραγε έντυσαν με το πράσινο δίχτυ τη φοιτητική εστία και την εγκατέλειψαν; Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν βήματα για να βρεθεί η άκρη στο κουβάρι.

Είναι όλοι αυτοί που άφησαν στη μοίρα τους τα τμήματα της Σπάρτης.

Ας αφήσουν τις φωνασκίες, το πολιτικό τους τέλος είναι κοντά.

Το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο φαίνεται πλέον, και η βοήθεια και η γνώση του βουλευτή του είναι καθοριστική.

Έχουμε πολλά ακόμα σχεδιάσει για το μέλλον ώστε να ανακουφίσουμε τους πολίτες από τις πολιτικές λιτότητας που μας επέβαλαν οι δανειστές μας, για τα δάνεια δηλαδή και τη χρεοκοπία που αυτοί δημιούργησαν.

Για τους λόγους αυτούς ο λακωνικός λαός θα δώσει νέα ορμή και δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Θα δώσει ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που χωρίς ντροπή θεωρούν πως οι πολίτες έχουν αμνησία και θα παραγράψουν τις πολιτικές του παρελθόντος και τα σκάνδαλά τους.