ΣΥΡΙΖΑ: Οι θέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Dimitris Vitsas

Συζήτηση για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξή τους διεξήχθη χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Sparta Inn”.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βίτσας και ο κ. Νίκος Σκορίνης, μέλος της ΚΕ του κόμματος και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ. Dionysis Thomas

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο οικονομολόγος κ. Διονύσης Θωμάς, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι, παρά τα αντιθέτως προβαλλόμενα από τα συστημικά ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάσσεται εναντίον της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας αλλά αντιθέτως διαθέτει σαφείς θέσεις και προτάσεις, με αντιμνημονιακό σε κάθε περίπτωση χαρακτήρα.

Η επόμενη τοποθέτηση έγινε από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας και υπεύθυνο για θέματα επαγγελματοβιοτεχνών κ. Νίκο Δημητρόπουλο. Nikos DimitropoulosΟ ομιλητής περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε), συνιστώντας στους νεότερους κυρίως επαγγελματίες να οργανωθούν σε σωματεία για να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα.

Λαμβάνοντας ακολούθως το λόγο, ο κ. Σκορίνης υπογράμμισε πως το κόμμα του διαθέτει πρόγραμμα, και μάλιστα αυτό προέρχεται από συνεχή διαβούλευση με την κοινωνία. Ο γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ ενημέρωσε πως 400.000 επαγγελματίες δεν διαθέτουν περίθαλψη και πιθανόν δεν θα πάρουν σύνταξη, ενώ προέβαλε την εκτίμηση πως τα χειρότερα έρχονται εάν δεν αλλάξει η πολιτική που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται. Η αλλαγή πλεύσης πάντως, όπως είπε, δεν σημαίνει επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείτο έως το 2009, με την υπερδιόγκωση του εμπορικού ιστού και τον παραγκωνισμό της παραγωγικής βάσης.

Ως καλύτερο αντίβαρο στην ανεργία που “στραγγαλίζει” αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την ύπαρξηNikos Skorinis “ζωντανών” μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ως βάση δεν θα έχουν την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων ή τη μεγιστοποίηση του πλούτου.

Μέλημα μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο Ν. Σκορίνης, θα είναι η διάσωση των υφιστάμενων χρεωμένων επιχειρήσεων και η δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και την παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη και όχι την τιμωρία, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να διαγράψει πρόστιμα προς τον ΟΑΕΕ και προσαυξήσεις που προέκυψαν στα χρόνια της κρίσης, να “παγώσει” τις παλιές οφειλές, να επαναπροσδιορίσει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνοντας υπόψη το συνδυασμό τζίρου/κερδών και να διαχωρίσει τον κλάδο υγείας από τον αντίστοιχο της σύνταξης.

Ένα επιπλέον εργαλείο, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΓΣΒΕΕ, είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με την καθιέρωση του περιουσιολογίου και του “πόθεν έσχες”, κάτι που εκτίμησε πως θα μειώσει δραστικά την παραοικονομία. Για τις επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ είπε πως υπάρχει η σκέψη να μην υποβάλλουν ΦΠΑ, ενώ για τζίρο έως 20.000 ευρώ να αρθεί η υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων.

Στη δική του παρέμβαση ο Δ. Βίτσας ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κόκκινη γραμμή απέναντι στα μνημόνια, αλλάζοντας τη λογική και περιφρουρώντας πρωτίστως την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία.

Μεταξύ άλλων προτάσεων, ο γραμματέας της ΚΕ ανέφερε τη δημιουργία μιας τράπεζας ειδικού σκοπού ανάπτυξης των μμε που θα χρηματοδοτεί προτάσεις ή/και σχέδια, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις διαδικασίες ρευστότητας.

Στο εύλογο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με 6+1 πηγές χρηματοδότησης, για τις οποίες απαιτείται πολιτική βούληση. Η πρώτη είναι ένας νέος φορολογικός νόμος, κοινωνικά δίκαιος, με αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων κερδών. Χρήματα επίσης θα προκύψουν, σύμφωνα με τον Δ. Βίτσα, από το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς/διαπλοκής. Επιπλέον, οικονομικά αποφέρουσα θα είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Η πέμπτη πηγή εδράζεται στις νέες αξίες που θα πρέπει να προκύψουν από την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο έκτος τρόπος εξεύρεσης πόρων είναι να διεκδικήσει και να πάρει πίσω η Ελλάδα όσα της χρωστούν (κατοχικό δάνειο κ.λπ.), εξετάζοντας παράλληλα εάν έχουν γίνει συμφωνίες “κάτω από το τραπέζι”. Τέλος, ο Δ. Βίτσας προκρίνει τη λύση άντλησης πόρων από μια εξωτερική ή εσωτερική δανειοδότηση, ώστε να τεθεί σε κίνηση το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μάλιστα τοποθετεί το ύψος αυτής στα είκοσι δισ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μέσω τραπεζών κ.λπ.), αλλά οπωσδήποτε και του εξαγωγικού προσανατολισμού τους.