Από την Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο τα προβλήματα στον κλάδο της υγείας:
“Τριάντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση που καταρρίπτει το μύθο του success story των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην υγεία, διαλύει τη θριαμβολογία και τα ψέματα Βορίδη – Γεωργιάδη και αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική.
Συγκεκριμένα, η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της δημόσιας περίθαλψης, τους οποίους καταστρέφει η κυβερνητική πολιτική: πρωτοβάθμια φροντίδα, δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή) περίθαλψη, ψυχική υγεία, ΕΚΑΒ και φάρμακο. Παράλληλα, ρίχνει φως τόσο στα κυβερνητικά ψέματα περί δήθεν ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων όσο και στις διαχρονικές προσπάθειες των μνημονιακών κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τμημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η πολυδιαφημισμένη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ αποδείχθηκε «φιάσκο». Έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη μεταφορά δημόσιων πόρων στον ιδιωτικό τομέα και σε μετακύλιση ακόμα μεγαλύτερου μέρους του κόστους περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές.
Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση έχουν οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και το προσωπικό τους στα όρια της κατάρρευσης, την ώρα που μέσω της ΕΣΑΝ ΑΕ η κυβέρνηση προωθεί την επιχειρηματική μετάλλαξη του δημόσιου νοσοκομείου, που θα λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς.
Το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας πλήττεται καθημερινά από την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει άρον-άρον τα τρία ψυχιατρεία, χωρίς το απαραίτητο σχέδιο, υποδομή, πόρους και προσωπικό για την πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το ΕΚΑΒ δυσκολεύεται να επιτελέσει το έργο του, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν λειψό και παλιό στόλο ασθενοφόρων, τεράστια έλλειψη διασωστών, τηλεπικοινωνιακά συστήματα που αντιστοιχούν στη δεκαετία του ’80 και τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτών να καρπωθούν τμήματά του.
Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει υποστεί μείωση πάνω από 50%, η δική τους οικονομική επιβάρυνση έχει αυξηθεί, αναγκάζοντας πολλούς ασθενείς είτε να εγκαταλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή είτε να υποθεραπεύονται, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.
Τέλος, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες, οι ανασφάλιστοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, που καταρρέει λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, καθιστώντας ακόμα και τους ασφαλισμένους «λειτουργικά ανασφάλιστους».
Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι καταρρέει καθημερινά η φιλολογία περί των επιτυχημένων κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων» στο χώρο της υγείας. Δυστυχώς, οι πρώτοι που έχουν καταλάβει την ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία είναι οι πολίτες τους οποίους πια αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εδώ και καιρό στα όρια της εξάντλησης, προσπαθώντας να εμποδίσουν την πλήρη κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης”.