ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας για τη φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Στην παρακάτω ανακοίνωση προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Δήμο Ανατολικής Μάνης:

“Μέσα σε δέκα μέρες σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στη χώρα μας. Εκατοντάδες κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Στην Ανατολική Μάνη, έγιναν στάχτη πάνω από 110.000 στρέμματα, κάηκαν σπίτια, χάθηκαν περιουσίες και καλλιέργειες. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη πιάστηκε στον ύπνο κι εδώ, όπως σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε ικανοποιητικά. Τα πτητικά μέσα που θα περιόριζαν αμέσως τη φωτιά καθυστέρησαν ή απουσίασαν στον κρίσιμο χρόνο. Δυστυχώς, οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων δεν ήταν αρκετές, μέσα στην απόλυτη ανοργανωσιά και το μπάχαλο του «επιτελικού κράτους», που υποβάθμισε κυριολεκτικά τον τομέα της πρόληψης και στο νομό μας. Η γενική εντολή εκκένωσης χωριών, οικισμών και κωμοπόλεων, αποδεικνύει την ανικανότητα του επιτελικού κράτους για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και της περιουσίας των κατοίκων σε δασικές πυρκαγιές και με πλήρη άπνοια.

Είναι σκόπιμο να θυμίσουμε ότι:

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν ανανέωσε το πρόγραμμα με το οποίο εργάζονταν πάνω από 5.000 δασεργάτες. Αρκετοί από αυτούς υπηρετούσαν και στη Λακωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε την Πυροσβεστική σε προσωπικό, μονιμοποίησε 2.200 Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, προσέλαβε ακόμη 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και διπλασίασε σχεδόν τους εποχικούς σε 2.250. Εξασφάλισε, με δικαίωμα προαίρεσης, επιπλέον του εθνικού στόλου, 6 ελικόπτερα βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου κατ’ έτος και μέχρι το 2023. Κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την Πολιτική Προστασία με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και Πρωτόκολλα Συντονισμού. Εκπόνησε ένα ολιστικό σχέδιο με βάση το πόρισμα «Γκολτντάμερ» για το οποίο εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και την διακομματική συναίνεση, το οποίο όμως η ΝΔ έβαλε στο συρτάρι. Δεν προέβηκε σε καμία διορθωτική κίνηση που αφορά την ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου, δεν χορήγησε τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας στους εποχικούς πυροσβέστες.

Από 24 Μαΐου είχαμε καταθέσει ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων επισημαίνοντας τα άλυτα προβλήματα που υπήρχαν κατά την έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου στο νομό Λακωνίας. ( https://www.syriza.gr/article/id/109824/Erwthsh-St.-Arachwbith:-Me-alyta-problhmata-ksekina-kai-h-fetinh-antipyrikh-chronia-sto-Nomo-Lakwnias.html )

Το μόνο που ενδιαφέρει τελικά την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν και είναι να κρύψει επικοινωνιακά τα λάθη και τις εγκληματικές καθυστερήσεις και αμέλειες. Σε αυτές τις συνθήκες, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά τα πιο ευάλωτα στρώματα βιώνουν με τον πιο καταστροφικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, της ελλιπούς θωράκισης της χώρας από τις πυρκαγιές αλλά και της επιλογής της κυβέρνησης να παρακολουθεί τις εξελίξεις περιοριζόμενη στο να εκκενώνει τον πληθυσμό στις πληττόμενες περιοχές. Μοντέλο που εφαρμόστηκε και στις περιοχές της Ανατολικής Μάνης.

Σήμερα απαιτείται ένα ουσιαστικό σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για «αναδόχους» και χορηγίες αναδασώσεων έχουν πολλά σκοτεινά σημεία, διευκολύνουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αποδεικνύουν επιπλέον ότι δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης του συνόλου του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και πολεοδομικής και χωρικής οργάνωσης. Είναι αδιανόητο το κράτος να προτάσσει ως πρώτη προτεραιότητα τη «φιλανθρωπία» και τη χορηγία διαφόρων ιδρυμάτων και ιδιωτών, αποποιούμενο, κατά ένα τρόπο, τις δικές του υποχρεώσεις. Αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, που σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους υπερασπίστηκαν τον τόπο τους, να ακούν ότι η πολιτεία θα απουσιάζει και από το έργο της αποκατάστασης.

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε ότι η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα δίνει προοπτική πάνω στις ιδιαιτερότητες, τις δυνατότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής ώστε να παραμείνουν οι νέοι, δυναμικοί και παραγωγικοί άνθρωποι στον τόπο τους. Το αναπτυξιακό σχέδιο κάθε περιοχής οφείλει να “ζυμωθεί” και να προκύψει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους της. Οι υπερασπιστές της υπαίθρου χρειάζονται σχέδιο, πόρους και το κράτος αρωγό και όχι τροχοπέδη σε αυτή την πραγματικά δύσκολη προσπάθεια.

Η πρόταση των επτά σημείων που κατέθεσε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, είναι η βάση για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η κλιματική κρίση επιβάλλει μία ολιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τον δασικό μας πλούτο. Ταυτόχρονα, το τμήμα και ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν από την πρώτη στιγμή δέσμη προτάσεων για την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών που έχασαν τις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις εκτροφές τους.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις όπως η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές γιατί όλα τα αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνίας και δημιουργίας ευκαιριών για τους ημετέρους. Για αυτό είναι καθολικό το αίτημα της πολιτικής αλλαγής”.