Συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ για το οριστικό κλείσιμο των ΧΑΔΑ

aporrimmata

aporrimmata

Η εντατικοποίηση και ο συντονισμός των ενεργειών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παύση της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την πλήρη αποκατάστασή τους, στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, ήταν το αντικείμενο τριών διαδοχικών συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συμμετείχαν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων ΥΠΕΚΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Από λακωνικής πλευράς παρέστησαν οι δήμαρχοι Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης, και Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν αφενός η άμεση και επιβεβλημένη προστασία του περιβάλλοντος στις προαναφερθείσες περιοχές και αφετέρου η συγκρότηση της υπερασπιστικής γραμμής της χώρας μας, ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και η μείωση των οικονομικών κυρώσεων που αυτό αναμένεται να επιβάλει, τόσο σε κατ’ αποκοπήν πρόστιμο όσο και σε ημερήσιες ποινές.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα χρηματοδότησης της ενδιάμεσης διαχείρισης των αποβλήτων, έως ότου περατωθούν οι εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης, κατόπιν σχετικών προτάσεων των δήμων.

Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν συνολικά 82 ΧΑΔΑ, η αποκατάσταση των οποίων χρηματοδοτείται ήδη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», ενώ 23 από αυτούς παραμένουν ακόμη ενεργοί.