Σχολές Σπάρτης: Οι φορείς παρόντες (;), οι πολίτες απόντες (;)

Mitrakos Vaggelis

του Βαγγέλη Μητράκου


Το γιατί οι πολίτες ήταν απόντες από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (30/12/2018) για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης πανεπιστημιακών σχολών από τη Σπάρτη ενώ οι «φορείς» ήταν παρόντες, είναι ένα ζήτημα που δεν ερμηνεύεται έτσι εύκολα, πρόχειρα και με αφορισμούς για την αδιάφορη κοινωνία που βρίσκεται σε ύπνωση και απέχει, σε αντιδιαστολή με τους υπεύθυνους «φορείς» που ενδιαφέρονται, είναι σε εγρήγορση και μετέχουν στους αγώνες για το καλό του τόπου.

Το θέμα της απομάκρυνσης σχολών από τη Σπάρτη έχει πλέον καταστεί χρόνιο, όπως χρόνια, αναμενόμενα κι ευκόλως ερμηνεύσιμα έχουν καταστεί και τα ανακλαστικά των «φορέων», οι οποίοι περιορίζονται σε τυπικές διαμαρτυρίες και ύστερα «λουφάζουν», αναμένοντας την επόμενη απειλή.

Κάθε φορά που ανακινείται το θέμα απομάκρυνσης σχολών από τη Σπάρτη υπάρχει πίσω του ένα σκεπτικό και μια επιχειρηματολογία. Το καίριο ερώτημα για τους φορείς είναι:

– Τι έκαναν και τι κάνουν, επί της ουσίας, για να αποδομήσουν τα σκεπτικά και τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης των σχολών;

Η απομάκρυνση της Νοσηλευτικής, πχ, στηρίζεται στο επιχείρημα ότι το νοσοκομείο Σπάρτης δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και τις αναγκαίες υπηρεσίες ώστε να ασκούνται στην κλινική εκπαίδευση απρόσκοπτα και με επιστημονική πληρότητα οι φοιτητές του τμήματος.

Άρα το ερώτημα που η ίδια η πραγματικότητα βάζει προς τους φορείς είναι:

– Γιατί από το 2005, που ιδρύθηκε η σχολή, εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια (!!!), δεν κάλυψαν αυτές τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις, ώστε η σχολή να κατοχυρωθεί, για πάντα, στη Σπάρτη; Ήταν θέμα ανικανότητας; Έλλειψης πολιτικής βούλησης; Αδυναμίας κατανόησης της πραγματικότητας και στρατηγικού σχεδιασμού; Άκριτης σύμπλευσης με την εκάστοτε κυβέρνηση; Κάτι άλλο;

Ας απαντήσουν, επιτέλους, οι φορείς για να μάθει την εξήγηση και η «αδιάφορη», «υπνώτουσα» και «αμέτοχη» τοπική κοινωνία.

Το Δεκέμβριο του 2018 οι φοιτητές της Σπάρτης, με μυστική ψηφοφορία, ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το πόρισμα της επιτροπής Γαβρόγλου, που προτείνει «λουκέτο» στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ στη Σπάρτη και αντικατάστασή του με Πολυτεχνική Σχολή και τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με έδρα την Τρίπολη.

Πίσω απ’ αυτήν την απόφαση των φοιτητών βρίσκονταν «τα πάγια αιτήματά τους, τα οποία -αν και έχουν υποβάλει επανειλημμένως στους αρμόδιους φορείς- παρουσιάζουν στασιμότητα. Ζητήματα όπως της στέγασης (μέσω μίσθωσης ξενοδοχείων λόγω έλλειψης εστίας) και των δωρεάν μετακινήσεων» τα οποία «έχουν προκαλέσει απογοήτευση και δυσαρέσκεια στους φοιτητές, καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις αρμόδιες Αρχές. Εξάλλου, στην πρόσφατη σύσκεψη στο Διοικητήριο για το μέλλον των σχολών της Σπάρτης (30/11/2018), ο πρόεδρος των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ, Γιάννης Ανωμερίτης, είχε αναφέρει ότι «… Για να παραμείνουν οι σχολές στη Σπάρτη απαιτείται μέριμνα. Τα ζητήματα που έχουμε θέσει κατά καιρούς, όπως αυτό της φοιτητικής εστίας, έχουν παραμείνει μόνο στο τραπέζι…» (Λακωνικός Τύπος, 10/12/2018)

Ερωτώνται, λοιπόν, και πάλι οι «φορείς»:

– Γιατί παρουσιάζουν στασιμότητα τα αιτήματα που τους έχουν υποβάλει, επανειλημμένως, οι φοιτητές;

– Γιατί τα ζητήματα στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών δεν αντιμετωπίστηκαν κι έχουν παραμείνει στο τραπέζι;

– Γιατί η Φοιτητική Εστία Σπάρτης (πρώην Μαθητική Εστία) παραμένει εδώ και πολλά χρόνια γιαπί, αν και ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια για την αποκατάσταση, ενίσχυση και θωράκιση του κτιρίου; Ποιες δυνάμεις και ποιες σκοπιμότητες δεν αφήνουν να αποπερατωθεί η Φοιτητική Εστία Σπάρτης, η οποία σε καιρούς σοβαρής κρίσης θα έδινε σημαντική οικονομική ανακούφιση στις οικογένειες των φοιτητών, θα αναβάθμιζε την ποιότητα της ζωής και των σπουδών τους και θα αποτελούσε αμάχητο τεκμήριο για την κατοχύρωση αλλά και την επέκταση των πανεπιστημιακών σχολών στη Σπάρτη;

Οι «φορείς», λοιπόν, αντί να μέμφονται την τοπική κοινωνία, ας δώσουν επαρκείς και σαφείς εξηγήσεις για τα παραπάνω (και για άλλα πολλά) και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, πολιτικές και άλλες.

Και κάτι ακόμα σημαντικό: Οι φορείς ΠΡΕΠΕΙ (επιτέλους) να εγκαταλείψουν το τετριμμένο και απαξιωτικό για την τοπική κοινωνία επιχείρημα της μεγάλης οικονομικής σημασίας που έχουν οι σχολές για τη Σπάρτη και να προτάξουν την ουσία, την επάρκεια και την ποιοτική διάσταση των ακαδημαϊκών σπουδών, εργαζόμενοι ακατάπαυστα, ανυποχώρητα και διεκδικητικά προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν στις σχολές και στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σπουδών που θα τις καταστήσουν οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και πραγματικότητας.

Η τοπική κοινωνία είναι κουρασμένη, απελπισμένη και καταπτοημένη από τα σκληρά χτυπήματα που έχει δεχθεί από τις εξοντωτικές πολιτικές των μνημονίων, πολιτικές που οι εκπρόσωποι των φορέων (δυστυχώς) στήριξαν και στηρίζουν (αμέσως ή εμμέσως πλην σαφώς) με την προσκόλλησή τους στα κομματικά άρματα και στην εκάστοτε εξουσία, αντί να καταγγέλλουν, να διαχωρίζουν τη στάση τους, να αποχωρούν από τα κόμματα και να συμπλέουν αγωνιστικά και διεκδικητικά με τον απλό λαό, στην ψήφο του οποίου οφείλουν τη θέση που βρίσκονται ή βρέθηκαν. Άλλωστε οι μνημονιακές πολιτικές που εξοντώνουν τις λαϊκές τάξεις, αυτές οι ίδιες είναι υπαίτιες και για τα προβλήματα των σχολών της Σπάρτης. Επομένως, αν δεν πολεμήσεις τις αιτίες και δεν αλλάξεις το σύστημα που τις γεννά, δεν μπορείς να βρεις λύσεις και στα προβλήματα που πηγάζουν απ’ αυτές.

Η τοπική κοινωνία, προφανώς, έχει άλλα σοβαρότερα πράγματα να κάνει και να αντιμετωπίσει, από το να μετέχει, ως γλάστρα, σε στημένες τελετές όπου οι εκπρόσωποι των φορέων εναλλάσσονται στα μικρόφωνα για να απαγγείλουν χιλιοειπωμένα «ποιήματα», προκειμένου να τονώσουν το πολιτικό τους προφίλ.

«Η πολιτική είναι η τέχνη να σε υπηρετούν οι άνθρωποι ενώ τους κάνεις να πιστεύουν ότι τους υπηρετείς εσύ»

Louis Dumur