Σχολικές διακοπές Χριστουγέννων 2019: Απουσιάζει ο κοινός νους από το υπουργείο Παιδείας!

γράφει ο φιλόλογος Ιωάννης Χρηστάκης


Φίλοι αναγνώστες, αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς μαθητών.

Παραθέτω, παρακάτω,την πρόσφατη διευκρίνηση του υπουργείου Παιδείας για τις επικείμενες διακοπές Χριστουγέννων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ύστερα από ερωτήματα που δέχεται η υπηρεσία μας, σας ενημερώνουμε ότι:

Α) Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Σύμφωνα με τα άρθρα 4, §§ 1.δ των Π. Δ 200 & 201 /1998 (ΦΕΚ 161Α), τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας, δε λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων).

Β) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 1α του Π.Δ 104/1979 (Α΄23) και την § 1α του άρθρου 2 της υπ΄ αριθμ. 80033/Γ2/04-08-2006 Υ. Α (Β΄1286), τα γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας, δε λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου. (διακοπές Χριστουγέννων).

Προσέξτε τώρα το συλλογισμό μου για το τί θα πρέπει να ισχύσει -εκτάκτως- μόνο για το παρόν σχολικό έτος.

Θέλουμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί να βρεθούμε κοντά στους δικούς μας, στα σπίτια μας, τουλάχιστον παραμονές Χριστουγέννων.

Αυτό, όμως, είναι ανέφικτο για πολλούς συναδέλφους, αφού τη σχολική χρονιά που διανύουμε τα μαθήματα σταματούν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2019! (εσπερινά σχολεία). Στα πρωινού ωραρίου στις 14.00′, σε ολοήμερα μετά τις 16.30′!

Παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία οι εκπαιδευτικοί να φτάνουν αισθμαίνοντες στη γιορτή των Χριστουγέννων!

Δεν μπορούν στο υπουργείο να δουν το αυτονόητο;

Φέτος, με διευκρινιστική εγκύκλιο θα πρέπει οι διακοπές να αρχίζουν 23 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε η τελευταία μέρα διδασκαλίας να είναι η Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου!

Αν κόπτονται τόσο πολύ για χαμένες ώρες διδασκαλίας – που δεν το νομίζω, βλέποντας το ρυθμό πλήρωσης διδακτικών κενών ανά τη χώρα- κάλλιστα γυρίζουμε στις 7 Ιανουαρίου στις θέσεις μας και όχι στις 8, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα διατάγματα που αναφέρω παραπάνω.

Πού είναι το πρόβλημα, αφού αναπληρώνεται η χαμένη μέρα μαθήματος;

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τόση πρεμούρα για εξάντληση της 23ης Δεκεμβρίου!