Σχολική εκδρομή του 4ου Δημοτικού Σπάρτης στην Αθήνα

γράφει η εκπαιδευτικός Πηνελόπη Χριστάκου
_______________________________________________________

Οι μαθητές και μαθήτριες των ε’ και στ’ τάξεων του 4ου δημοτικού σχολείου μαζί με τον διευθυντή κ. Ηλία Μουστάκη και τους/τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Πολυτίμη Νικολακάκου, Χρύσα Καράμπελα, Βασίλη Λαγό και Πηνελόπη Χριστάκου επισκεφτήκαμε την Αθήνα την Τρίτη, 31 Μαΐου.

Η εκδρομή μας είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τρεις βασικούς προορισμούς: το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο πρώτος χρονικά προορισμός μας ήταν Εθνικό Αστεροσκοπείο, που ιδρύθηκε το 1842 και αποτελεί το πρώτο ερευνητικό κέντρο στη χώρα μας. Βρίσκεται στο λόφο των Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και δίπλα στο λόφο της Πνύκας. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Γεωαστροφυσικής, όπου εκτίθενται επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές για την παρατήρηση του σύμπαντος, τη μέτρηση του χρόνου, τον επίσημο προσδιορισμό της ώρας της Ελλάδος, όπως επίσης για παρατηρήσεις και καταγραφές στους τομείς της σεισμολογίας και μετεωρολογίας.

Σειρά είχε το κτίριο Σίνα, όπου θαυμάσαμε το πρώτο τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που αποκτήθηκε το 1846, όπως και το τηλεσκόπιο Δωρίδη, που αποκτήθηκε το 1902 με τη χρηματοδότηση του Δημητρίου Δωρίδη, έλληνα της Γαλλίας. Ο ανοιγόμενος θόλος, έμβλημα του κτιρίου, εντυπωσίασε τα παιδιά, που αυθόρμητα άρθρωσαν επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Αφού θαυμάσαμε την υπέροχη θέα από το λόφο, πήραμε τον δρόμο προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στην ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαιοκρατίας. Το νεοκλασσικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. ‘Ηταν μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια τους όλα τα γλυπτά, τα ανάγλυφα και τα αγγεία που παρατηρούσαν τόσο καιρό μέσα από τις εικόνες των βιβλίων τους. Εντυπωσιακό ήταν ότι η απαράμιλλη ομορφιά των εκθεμάτων είχε καθηλώσει τα παιδιά, των οποίων η συμπεριφορά, για άλλη μια φορά, ήταν άψογη.

Μετά τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες στον κήπο του μουσείου και τις θριαμβευτικές παιδικές ιαχές, οδηγηθήκαμε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πιο παλιό και φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Στο κτίριο της πρυτανείας μάς υποδέχτηκε η δρ Γιαννούτσου, καθηγήτρια της αρχιτεκτονικής. Σε αίθουσα των φοιτητών-αρχιτεκτόνων, ανάμεσα σε σχεδιαστήρια και πάγκους εργασίας, η κ. Γιαννούτσου μάς ενημέρωσε για την ίδρυση και λειτουργία του πολυτεχνείου, τις σχολές και τις επαγγελματικές κατευθύνσεις που προσφέρουν, σε συνδυασμό με τα επιστημονικά εφόδια που αποκτούν οι πτυχιούχοι των σχολών. Θαυμάσια εμπειρία υπήρξε η περιήγηση στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΕΜΠ, την πρώτη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της χώρας. Εκεί τα παιδιά έμειναν άφωνα από την πληθώρα των βιβλίων και ήρθαν σε άμεση επαφή με τα αναγνωστήρια και τις αίθουσες ομαδικής και ατομικής μελέτης των φοιτητών. Αν σε έξι χρόνια κάποια από τα παιδιά μας επιλέξουν να εισαχθούν στο ΕΜΠ, σίγουρα ένα λιθαράκι θα ‘χει βάλει κι αυτή η επίσκεψη!

Μέρος των εξόδων της εκδρομής ανέλαβε ο σύλλογος γονέων του σχολείου μας, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά όχι μόνο για τη συνεισφορά του αυτή, αλλά και για την άψογη συνεργασία που αναπτύξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Οι σχολικές εκδρομές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά, και δεν αποτελούν μόνο μια σύντομη διαφυγή από την καθημερινότητα (που βεβαίως κι αυτή είναι απαραίτητη και μόνο οφέλη έχει). Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την κοινωνική ζωή, την επιστήμη και τον πολιτισμό, με ανθρώπους που υπηρετούν τέχνες και γράμματα, κι έτσι η εκπαιδευτική διαδικασία επεκτείνεται πέραν της τάξης. Το μυαλό ανοίγει, το μάτι γεμίζει, η καρδιά μαθαίνει.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τους παρέχεται η ευκαιρία για μια διαφορετική μεταξύ τους προσέγγιση, πολύ πιο ελεύθερη κι άρα πιο μεστή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι στις σχολικές εκδρομές οι σχέσεις ενδυναμώνονται και οι φιλίες αποκτούν στέρεη βάση.

Κι ας μην ξεχνάμε: “Τα ταξίδια και το διάβασμα μάς κάνουν καλύτερους ανθρώπους”. Και του χρόνου! Καλό καλοκαίρι!