Σχολικοί φύλακες εναντίον κυβέρνησης (και) για τον ανασφάλιστο χρόνο εργασίας

sxolikoi fylakes

sxolikoi fylakes

Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ τάσσεται με ανακοίνωσή της στο πλευρό των απολυμένων σχολικών φυλάκων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “με μία επικοινωνιακά «φιλεργατική» τροπολογία, που είναι όμως αυστηρά ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που τους έχει επιβάλει η τρόικα, οι δυνάμεις εξουσίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τον εμπαιγμό και την απαξίωση προς το θεσμό του σχολικού φύλακα και των εργαζομένων, ευελπιστώντας (;) ότι έτσι θα «ξεπλύνουν» την κατάργηση του θεσμού και τις χιλιάδες απολύσεις, και θα αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

Με μία τροπολογία πραγματικά της ντροπής, η κυβέρνηση, εξαντλώντας όλο τον κυνισμό της, ζητάει από τους εργαζόμενους που με τον πιο βίαιο και αυταρχικό τρόπο τούς στέρησε το δικαίωμα στην εργασία να πληρώσουν -τώρα που δεν έχουν κανένα εισόδημα- τις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να αναγνωριστούν συνταξιοδοτικά τα 5 (!) χρόνια της… «μαθητείας» τους.

Ο δε υπολογισμός της εξαγοράς σύμφωνα με την (ν)τροπολογία γίνεται με τον μισθό που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες τον Ιούνιο του 2013 και όχι με τις αποδοχές που ελάμβαναν την περίοδο 2001-2006, που ήταν ενταγμένοι στην ΕΕΤΑΑ, με το συνολικό κόστος εξαγοράς να ανέρχεται στις 11.000 ευρώ περίπου για τον κάθε εργαζόμενο, με 180-200 ευρώ η μηνιαία δόση περίπου.

Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση, που έχει επιλεκτική απώλεια μνήμης, ότι με το ΠΔ 164 (Παυλόπουλου), με το οποίο μετατράπηκαν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίστηκε στους σχολικούς φύλακες ότι προσέφεραν εξαρτημένη εργασία και όχι «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» ή «μαθητείας» -όπως κατά καιρούς βαπτίζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «μαθητές» ή ωφελούμενους ή ενοικιαζόμενους- και όφειλε το κράτος να τους έχει πλήρως ασφαλισμένους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την τροπολογία που κατέθεσε η συγκυβέρνηση καθιστά απαγορευτική την εξαγορά στους εργαζόμενους που απέλυσε η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει και παράλληλα καταργεί και το δικαίωμα διεκδίκησης του ανασφάλιστου χρόνου εργασίας, για το οποίο ήδη οι σχολικοί φύλακες έχουν δικαιωθεί από αποφάσεις δικαστηρίων.

Δεν χρειαζόταν καμία νομοθετική ρύθμιση για να αναγνωριστούν συνταξιοδοτικά τα πραγματικά χρόνια εργασίας των σχολικών φυλάκων. Εφαρμογή της διάταξης του ΙΚΑ χρειαζόταν που λέει ότι όταν αποδειχθεί ότι εργαζόμενος πρόσφερε εξαρτημένη εργασία προς εργοδότη και ο εργοδότης τον είχε ανασφάλιστο, το ποσόν της ασφάλισης βαραίνει τον εργοδότη. (Α.Ν. 1846/1951 – ν. 3320/2005 – ν. 3996/2011). Αντίθετα όμως η υπόδουλη κυβέρνηση έχει πάρει εντολή από την τρόικα να καταργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να νομοθετεί υπέρ του κεφαλαίου και των εργοδοτών, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους”.