Σχολικοί φύλακες Σπάρτης: Δικαιώθηκαν και από το δημοτικό συμβούλιο

sxolikoi fylakes

sxolikoi fylakes

Όπως έχετε ήδη διαβάσει, το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης στην τελευταία του συνεδρίαση (20/10) ψήφισε ομόφωνα την αποδοχή της παροχής υπηρεσίας των σχολικών φυλάκων, βάσει και της πρόσφατης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης που τους δικαίωνε.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, μετά τις τοποθετήσεις των μελών του Σώματος, ο κ. Μοιράγιας ανέγνωσε το ακόλουθο κείμενο του προέδρου των σχολικών φυλάκων κ. Συμεών Σουμάκη, ο οποίος δεν κατέστη εφικτό να παραστεί λόγω έκτακτου κωλύματος:

“Κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Ο υπουργός Δ.Μ.Η.Δ κ. Μητσοτάκης, όταν μας έθεσε σε καθεστώς διαθεσιμότητας τον Ιούλιο του 2013, εφάρμοσε τον «εργασιακό ρατσισμό» πάνω στον κλάδο των σχολικών φυλάκων, με το χειρότερο τρόπο (με τις ευλογίες, ανά την Ελλάδα, ορισμένων βουλευτών, τοπικών παραγόντων και συνδικαλιστών μας, ήμασταν τα εξιλαστήρια θύματα για τους δήμους). Η εμπάθειά του απέναντί μας φαίνεται ξεκάθαρα από τη διάρκεια της διαθεσιμότητας που ίσχυσε για εμάς (8+1 μήνες) και ύστερα απόλυση, σε σχέση με την Δ.Α. (πάνω από 13 μήνες και 95% απορρόφηση) με τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών (13 μήνες και συνεχίζουν) και με τους εκπαιδευτικούς (πάνω από 15 μήνες και συνεχίζουν). Από τους 2000 σχολικούς φύλακες, υποβάθμισε τους 500 σε ΥΕ και συνεχίζει να προσπαθεί να οδηγήσει τους υπόλοιπους 1500 στην ανεργία! (είμαστε ποσοτικός και αριθμητικός στόχος)

Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα και την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη προσβάλλονται οι αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, της αναλογικότητας και η αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ!

Η εργασία μας έχει χαρακτηριστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και από τη δικαιοσύνη «αναγκαία και απαραίτητη»! Διαπιστώθηκε ότι ακολουθήθηκαν νόμιμες διαδικασίες για την πρόσληψή μας και για τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε ΙΔΑΧ!

Η ελληνική Πολιτεία έχει μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες της καθαριότητας, της συντήρησης, της προστασίας και φύλαξης των σχολικών κτιρίων στους δήμους! Οι εργαζόμενοι σχολικοί φύλακες αποδείχθηκε ότι δεν είναι πλεονάζον προσωπικό!

Είμαστε όλοι στη διάθεση της υπηρεσίας μας, μέσα από τη σωστή οργάνωση, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, να υπηρετήσουμε τη σχολική κοινότητα και τους δημότες της πόλης μας!

Η δύναμη των σχολικών φυλάκων πριν τη διαθεσιμότητα ήταν 21 εργαζόμενοι. Τώρα είμαστε μόνο 16… Είναι ολοφάνερο ότι επιβάλλεται η παρουσία όλων των σχολικών φυλάκων στους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων.

Λέμε ναι στην 24ωρη φύλαξη, μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών από τη διοίκηση. Ανάλογο αίτημα έχει κατατεθεί εγγράφως στο δήμο Σπάρτης.

Συνεχίζει να υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία και με τη νέα δημοτική αρχή, με ένα κοινό στόχο: «την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας»!

Ζητάμε, από το δημοτικό συμβούλιο, μέσω της σημερινής απόφασης για αποδοχή της εργασίας μας, την καθολική και ομόφωνη στήριξη και υποστήριξη του θεσμού της φύλαξης των σχολικών κτιρίων και των εργαζόμενων στο δήμο Σπάρτης, χωρίς αστερίσκους, χωρίς παρενθέσεις και χωρίς σημειώσεις… Μόνο έτσι θα κερδίσουμε! Άλλωστε, αυτό αναγνωρίζει και η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη!

Δηλώνουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλέψει αυτό που δικαιούμαστε, τη νόμιμη εργασία μας, την αξιοπρέπειά μας, την ίδια μας τη ζωή!

Σας ευχαριστούμε”.

Το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εργαζομένων με τους ίδιους όρους και τις ίδιες αποδοχές όπως πριν τη διαθεσιμότητα (23/7/2013), κρίνοντας ως αναγκαία και απαραίτητη τη φύλαξη των σχολικών κτιρίων, για λόγους οικονομικού συμφέροντος, ασφάλειας των μαθητών, απομάκρυνσης της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών από τα σχολεία, προστασίας της δημόσιας περιουσίας από βανδαλισμούς, και τέλος αναγνωρίζοντας τη συμβολή των σχολικών φυλάκων στην ομαλή κι εύρυθμη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης.