Σύμφωνο αδελφοποίησης υπέγραψε ο δήμος Σπάρτης με τη γαλλική πόλη Le Plessis-Trévise

Σε αδελφοποίηση με τον γαλλικό δήμο Λε Πλεσίζ Τρεβίς (Le Plessis-Trévise), ο οποίος βρίσκεται περίπου 17 χλμ έξω από το Παρίσι, προχώρησε χθες το απόγευμα ο δήμος Σπάρτης.

Καλωσορίζοντας τη γαλλική αντιπροσωπεία, που είχε επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Didier Dousset, ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης είπε πως η μία πόλη συμπληρώνει την άλλη. Εξέφρασε εξάλλου τη βεβαιότητα ότι οι αδελφοποιήσεις συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της Ευρώπης, στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των λαών, στη δημιουργία σταθερών δεσμών μεταξύ των κοινοτήτων, στην ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών, καθώς και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον κ. Βαλιώτη, “η εμπειρία δείχνει ότι ο θεσμός αυτός ρίχνει σύνορα, φράγματα και εμπόδια. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει σκοπό να ασκήσει εξωτερική πολιτική, γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων. Μπορεί όμως να συντελέσει στην ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της τεχνογνωσίας σε συστήματα διοίκησης”.

“Είναι σημαντικό για εμάς τους έλληνες, στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, να δημιουργούμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να μοιραζόμαστε κοινές προσπάθειες και οράματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας κι ένα καλύτερο μέλλον για όλους”, τόνισε ακόμη ο δήμαρχος Σπάρτης.

Ο γάλλος ομόλογός του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες όλων για την υποδοχή που τους επεφύλαξε η Σπάρτη και στη συνέχεια παρουσίασε την ιστορία του Plessis-Trévise, η οποία ξεκινά με τη δημιουργία της πόλης το 1899. Κλείνοντας τόνισε πως σε αυτούς τους καιρούς, της αυξημένης πολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητας, των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών και των κινδύνων για τη δημοκρατία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτού του είδους οι προσεγγίσεις.

Ακολούθησε η υπογραφή του συμφώνου και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δημάρχων.

Παρών στην τελετή ήταν και ο κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, δήμαρχος της -επίσης αδελφοποιημένης με το δήμο μας- κατεχόμενης πόλης της Μόρφου. Ο κύπριος αξιωματούχος δώρισε μάλιστα στον δήμαρχο Σπάρτης έναν πίνακα που απεικονίζει τον άγιο Μάμα, πολιούχο της Μόρφου.

Η γαλλική αντιπροσωπεία, που φιλοξενήθηκε στην περιοχή μας από τις 27 έως και 30 Μαΐου, ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, καθώς και σε αθλητικές και άλλες υποδομές του δήμου.

Παρέστη επίσης στις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων και στην τιμητική εκδήλωση για τον κ. Ευστάθιο.