Σύσκεψη και διαφαινόμενες εξελίξεις για την ειδική αγωγή στη Σπάρτη

Σύσκεψη με θέμα τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ειδικών σχολείων πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Σπάρτης. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα του δημάρχου Βαγγέλη Βαλιώτη, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη. Συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο διευθυντής α/θμιας εκπαίδευσης Πέτρος Νταλιάνης, η διευθύντρια του ειδικού δημοτικού σχολείου Σπάρτης Σοφία Παινέση, η διευθύντρια του εργαστηρίου ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Σπάρτης Άννα Σωπιάδου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας Παναγιώτης Κουμουνδούρος και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του ΕΕΕΕΚ Σπάρτης π. Συμεών Παπαγεωργίου.

Ήδη, σε προηγούμενη επίσκεψη του κ. Αραχωβίτη στο ΕΕΕΕΚ Σπάρτης στις 10 Νοεμβρίου, είχαν διαπιστωθεί τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδική εκπαίδευση στο νομό μας και είχε ανακοινωθεί η ανάγκη δημιουργίας νέων σχολείων. Οι κτιριακές υποδομές που τώρα εξυπηρετούν τη λειτουργία των δύο σχολείων δεν ανταποκρίνονται στις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, ούτε διαμορφώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Η ακαταλληλότητα σχεδόν στο σύνολο των χώρων διδασκαλίας και εργαστηρίων δεν αφήνει περιθώρια για κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις στις ήδη υπάρχουσες δομές, αλλά οδηγεί περισσότερο σε αναζήτηση μιας ολικής και οριστικής λύσης.

“Η κατεύθυνση είναι η δημιουργία νέας εγκατάστασης, η οποία θα στεγάζει τα δύο σχολεία και θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ειδικού σχολείου” σημειώνεται από την πλευρά του κ. Αραχωβίτη και για το λόγο αυτό προτάθηκε, σε πρώτη φάση, να σταλούν προς την “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” σχετικές εκθέσεις που θα περιγράφουν την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων σχολείων και κατόπιν κλιμάκια μηχανικών της εταιρείας να εξετάσουν και να διερευνήσουν την καταλληλότητα των χώρων που θα έχουν προταθεί.

“Ήδη πέρυσι και φέτος, σε συνθήκες κρίσης, έχουν ιδρυθεί 34 νέα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία και την προτεραιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες” αναφέρει ο κυβερνητικός βουλευτής, αναγνωρίζοντας πως “η κατασκευή ενός νέου σχολείου στη Σπάρτη είναι περισσότερο από απαραίτητη” και εκτιμώντας πως “το πρώτο βήμα, έχει ήδη γίνει”.