Σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας: Παρόν και το Επιμελητήριο Λακωνίας

Μετά από πρόσκληση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Βασιλική Δερτιλή έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29/8 στο υπουργείο. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Βασίλης Κορκίδης και Γεώργιος Καββαθάς αντίστοιχα, και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της χώρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης και Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) κ. Παναγιώτης Κορκολής. Επίσης, η ειδ. γραμμ. Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ κ. Ευγενία Φωτονιάτα και η διευθύντρια ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν η βελτίωση της συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με τους φορείς και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κατέθεσε, όπως και οι άλλοι φορείς, τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας -κυρίως των νέων- και της μαύρης εργασίας, για την αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας, για τη διάγνωση των αναγκών εργασίας, την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τονίστηκε επίσης ότι η ΚΕΕΕ και τα Επιμελητήρια μπορούν να συνεισφέρουν στη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού κόμβου πληροφόρησης μεταξύ ΓΕΜΗ και ενός συστήματος διάγνωσης για την ανίχνευση των αναγκών εργασίας, θέμα για το οποίο απαιτείται η στενή συνεργασία της ΚΕΕΕ με το υπουργείο Εργασίας.

Από το υπουργείο ανακοινώθηκαν οι εξής προοπτικές:

  • Ενίσχυση της απασχόλησης αντί της καταβολής επιδόματος ανεργίας: Ο ΟΑΕΔ να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για πλήρη πρόσληψη προσωπικού για ένα έτος, με την προϋπόθεση να μην έχουν πραγματοποιήσει απολύσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και να το διατηρήσουν και για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διατήρηση ή πρόσληψη προσωπικού, μειώνεται η ανεργία, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και καταπολεμάται η μαύρη εργασία.
  • Μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων που βρέθηκαν εκτός ρύθμισης.
  • Μέτρα για την αδήλωτη εργασία: Ο εργοδότης που θα εντοπιστεί να απασχολεί ανασφάλιστο εργαζόμενο να υποχρεώνεται, αντί προστίμου, να τον προσλαμβάνει.

Αναμένεται η εξειδίκευση αυτών των συμπερασμάτων-προτάσεων και η ενεργοποίησή τους.