Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων

Ευρεία σύσκεψη αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», το οποίο εκτελούσε τη γραμμή Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος, έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Της σύσκεψης προΐστατο ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και ο γγ ΥΝΑΝΠ, αρμόδιος για θέματα ακτοπλοΐας Διονύσης Καλαματιανός, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές Α’ Πειραιώς και Νήσων Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Γεωργία Γεννιά, Κώστας Κατσαφάδος, η βουλευτής Β΄ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν η ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων σχετικά με την κατάσταση του πλοίου, την εκτιμώμενη επαναλειτουργία της γραμμής, αλλά και για τη διερεύνηση προτάσεων και λύσεων, ώστε το νησί των Κυθήρων να αποκτήσει και πάλι μια ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο με τον Πειραιά όσο και με την Κρήτη.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το μηχανολογικό πρόβλημα στο πλοίο ήταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού όσο και με τους βουλευτές, προκειμένου να υπάρχει πλήρης και διαφανής ενημέρωση για την κατάσταση αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λάμβανε το υπουργείο.

Το «Βιτσέντζος Κορνάρος», σύμφωνα με ενημέρωση από τον κλάδο επιθεώρησης πλοίων, σήμερα πρόκειται να κάνει δοκιμαστικό πλου, όπου θα φανεί η δυνατότητά του για συνέχιση των δρομολογίων. “Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η εταιρεία αποκαταστήσει τις ζημιές”, υπογράμμισε ο υφυπουργός, “χρέος του υπουργείου είναι η διασφάλιση, πέραν πάσης αμφιβολίας, της αξιοπλοΐας του πλοίου, έχοντας ως μοναδικό σκοπό την περιφρούρηση της ασφάλειας των επιβατών”. “Στη φάση που βρισκόμαστε”, σχολίασε τέλος ο κ. Σαντορινιός, “από πλευράς μας εξετάζονται ήδη όλες οι δυνατές λύσεις, σύμφωνα με τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη, να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιωτών και να μπορούν κάτοικοι και τουρίστες των Κυθήρων να απολαμβάνουν απρόσκοπτες και ασφαλείς μετακινήσεις”.