Τέλος στη δωρεάν φιλοξενία χιλιάδων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ απειλεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μία -έστω και συμβολική- οικονομική συμμετοχή των γονέων, ακόμη κι αν είναι άνεργοι.
Το επιτακτικό αίτημα της Επιτροπής αποκαλύφθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διά του αρμοδίου προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και δημάρχου Νεάπολης–Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη. Ο κ. Δανιηλίδης, με τον οποίο συμφώνησαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, χαρακτήρισε λάθος ένα τέτοιο μέτρο, καθώς αφορά γονείς οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι και διαβιούν στα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η ΚΕΔΕ έχει χαρακτηρίσει επιτακτική την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα την ερχόμενη σχολική χρονιά και διεκδικεί τη διάθεση ποσού 250.000.000 ευρώ, αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των κουπονιών».
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα αίτησης έχουν διάφορες κατηγορίες γονέων με παιδιά σε προσχολική ηλικία, οι οποίες μοριοδοτούνται ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Από τη στιγμή που η αίτηση του γονέα γίνεται δεκτή, εκείνος δικαιούται ένα «κουπόνι» μέσω του οποίου καλύπτεται -δωρεάν έως τώρα- η συμμετοχή του παιδιού στο πρόγραμμα φιλοξενίας του παιδικού σταθμού. Όμως, πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, οι ευρωπαϊκές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ζητούν επιτακτικά να συμβάλλουν έστω και με ένα μικρό ποσό οι γονείς (πχ 20-40 ευρώ το μήνα), επικαλούμενες «λόγους λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας του συστήματος».
πηγή: aftodioikisi.gr