Τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή φώναξαν στη Σκάλα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα, ύστερα από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και των επιτροπών αγώνα φοιτητών Λακωνίας και κατοίκων δήμου Ευρώτα.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η Δανάη Κυλάκου ως μέλος της επιτροπής φοιτητών μίλησε για το πανελλαδικό κίνημα μαθητών και φοιτητών που βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν για τα αυτονόητα, λέγοντας πως η αστυνομία και τα ΜΑΤ τους αντιμετωπίζει ως εγκληματίες. “Ειδικά για εμάς τους φοιτητές η κατάσταση πανελλαδικά είναι ντροπιαστική. Βλέπουμε φοιτητές με ανοιγμένα κεφάλια, να τους δέρνουν καθημερινά τα ΜΑΤ, παρόλο που οι στις διαδηλώσεις μας κρατούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις και τα λοιπά, βλέπουμε συμφοιτητές μας να περνούν ακόμα και νύχτες μέσα στα κρατητήρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, καθώς οι φοιτητές βρίσκονται ένα χρόνο εκτός σχολών, διδασκόμενοι με τήλε-εκπαίδευση, χωρίς καθόλου εργαστήρια, ακόμα και σε τμήματα που αυτά είναι παραπάνω από αναγκαία, (ιατρική, μηχανολόγοι, χημικοί, φυσικοί κλπ), με πλατφόρμες να πέφτουν, ίντερνετ να κολλάει συνεχώς κλπ.

Όπως υποστήριξε “τα ζητήματα δεν είναι καμίας μεγάλης δυσκολίας ούτε ουτοπικό να λυθούν, απλά η κυβέρνηση δεν θέλει να τα λύσει. Γιατί βλέπουμε τον τουρισμό να ανοίγει σε 2 μήνες κανονικά, βλέπουμε στα σχολεία 20-26 άτομα σε μια τάξη, μια βδομάδα κλειστά μια ανοιχτά, βλέπουμε την αστυνομία και τα ΜΑΤ στοιβαγμένα απέναντι στους φοιτητές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι να γίνονται προσλήψεις καθηγητών έτσι ώστε να σπάσουν τα τμήματα των σχολών για να γίνουν θεωρίες και εργαστήρια δια ζώσης όπως θα έπρεπε, αυτό που δεν βλέπουμε είναι να δίνονται λεφτά για αξιοπρεπή εξοπλισμό και προσωπικό, αλλά και για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αντίθετα η κυβέρνηση μετά από όλα αυτά αποφάσισε να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει σώμα αστυνομίας μέσα στις σχολές”.

Ο Κώστα Καλαϊτζής από την πλευρά του ως πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας ανέφερε πως “η επίθεση στον λαό, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική. Είναι προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζόμενων και των αγροτών για την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι προσπάθεια να μπει φρένο στους δίκαιους αγώνες για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας”.

“Η έξαρση αυτής της βίας”, υποστήριξε “έρχεται μαζί με το ξέσπασμα του τρίτου και μεγαλύτερου κύματος της πανδημίας, έρχεται σε μια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των βιοπαλαιστων αγροκτηνοτρόφων, έχει συνειδητοποιήσει ότι οι λόγοι που φτάσαμε ως εδώ δεν είναι η απερισκεψία μας, αλλά τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλού”.

Κοινά αιτήματα των διαμαρτυρόμενων είναι:

  • Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού.
  • Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της υγείας και χωρίς αποζημίωση.
  • Να ανοίξουν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τάξη, να προσληφθούν καθαρίστριες και να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν.
  • Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, να γίνουν τα παιδιά μας φοιτητές ξανά, να δοθούν λεφτά για την παιδεία και όχι για αστυνομία στις σχολές.
  • Έλεγχος και μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς της περιοχής, ιδιαίτερα όπου απασχολούνται μαζικά εργαζόμενοι.
  • Έλεγχος στα σούπερ μάρκετ, στις μεγάλες αποθήκες, στο εμπόριο.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων.
  • Στελέχωση και εξοπλισμός του κέντρου υγείας του Βλαχιώτη