Τίμησαν τα θύματα του ολοκαυτώματος των Αγίων Αναργύρων

5 Ιουνίου 1944, μία αποφράδα ημέρα αλλά ταυτόχρονα και ημέρα μνήμης και θυσίας. Οι ναζί σκόρπισαν τη θλίψη βάφοντας με αίμα τους Αγίους Αναργύρους.

Ο δήμος Σπάρτης, πιστός στο ραντεβού του, πραγματοποίησε χθες μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 73 χρόνων από το ολοκαύτωμα.

Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου από τη δημοτική φιλαρμονική και μικρή δεξίωση που παρατέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Για το χρονικό του ολοκαυτώματος μίλησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Ζαχαρίας Κωστιάνης.

Παρόντες ήσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Αλεξίου.

Όπως άλλωστε υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Σπάρτης, “72 χρόνια μετά το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές:

• από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας,

• από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα,

• από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων,

• καθώς και η επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας που λεηλατήθηκαν και αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.