Τίμησαν την απελευθέρωση της Σπάρτης από τα ναζιστικά στρατεύματα

apeleytherwsi apo nazi

Την απελευθέρωση της Σπάρτης και γενικότερα της Λακωνίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Σεπτέμβριο του 1944 γιόρτασε χθες η τομεακή οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Ο γραμματέας της επιτροπής, κ. Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων κάλεσε τον κόσμο να τιμήσει “όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες, τους αξιωματικούς του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών. Να τιμήσουν όλους αυτούς που από τις 29 Απρίλη του 1941, που τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μπήκαν για πρώτη φορά στη Σπάρτη, μέχρι τις 3 Σεμπτέμβρη του 1944, που αποχώρησαν από την πόλη, σε πόλεις και χωριά, κάμπους και βουνά απέδειξαν ότι αυτός ο λαός κρύβει αστείρευτες δυνάμεις που γιγαντώνονται από υψηλά οράματα και ιδανικά” και συμπλήρωσε πως “η εθνική αντίσταση δεν ήταν μία τυχαία επαναστατική πράξη, αλλά μία πάλη ηρωική, που οργανώθηκε παράνομα, μεθοδικά με πρωτοπόρο και ραχοκοκκαλιά της το ΚΚΕ, που καθοδηγήθηκε από αγνούς αγωνιστές”.

Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε πως ο ΕΛΑΣ Λακωνίας ήταν κυρίως το 8ο σύνταγμα με έδρα τον Πάρνωνα. Με τη δράση του κυρίευσε πάνω από 2000 όπλα, τέσσερα μικρά κανόνια, χιλιάδες οβίδες, ενώ διέθετε πάνω από 1800 μαχητές. Ο δε εφεδρικός ΕΛΑΣ διέθετε πάνω από 3000 μαχητές. Όπως επίσης αναφέρθηκε, το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ κατάφερε μεταξύ άλλων τη ματαίωση αποστολής ελλήνων στα γερμανικά εργοστάσια, τη διάσωση αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, λάδι, βαμβάκι), κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, και την πραγματοποίηση όλων των αποστολών που του ανατέθηκαν από το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Με τον αγώνα του εξοντώθηκαν πάνω από 1000 γερμανοί και ιταλοί και συνελήφθησαν 300 αιχμάλωτοι.