Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης εκδήλωση για την αποδοχή δωρεάς προτομής του σπαρτιάτη λογοτέχνη Δημήτρη Πετσετίδη (1940-2017), την οποία φιλοτέχνησε και προσέφερε στο μουσείο ο νέος γλύπτης και μαθητής του συγγραφέα, Δημοσθένης Τζανάκος.

Διακεκριμένοι έλληνες λογοτέχνες, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, όπως άλλωστε υπήρξε και ο Δ. Πετσετίδης, τίμησαν την εκδήλωση αυτή με την παρουσία τους και μίλησαν διεξοδικά, αναφερόμενοι τόσο στην προσωπική σχέση που είχαν αναπτύξει με εκείνον όσο και στη λογοτεχνική αξία του έργου του: ο Θανάσης Βαλτινός, λογοτέχνης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Σωτήρης Δημητρίου, πεζογράφος, και ο Δημήτρης Αλεξίου, ποιητής.

Την ιερότητα της σχέσης δασκάλου – μαθητή ανέδειξε η μουσειολόγος Γεωργία Κακούρου – Χρόνη, αναφερόμενη στη στενή σχέση του Δ. Πετσετίδη με τον Δ. Τζανάκο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτιμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης Γεωργία Γαλανοπούλου και ο Παναγιώτης Βαχαβιώλος, εκπρόσωπος εκπαιδευτικών φροντιστών Αρκαδίας – Λακωνίας. Όλοι συνδέονταν με φιλικές και συναδερφικές σχέσεις με τον Δ. Πετσετίδη, όπως και με σχέσεις δασκάλου – μαθητή. Την εκδήλωση παρουσίασε η δρ Πέπη Γαβαλά.

Στην εκδήλωση παρευρέθη σύσσωμη η οικογένεια του Δημήτρη Πετσετίδη, η σύζυγος Πίτσα και οι θυγατέρες του Κατερίνα, Μαρία και Δώρα, ενώ πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, κατέκλυσε τις αίθουσες της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, όπου πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες: μαθητές, φοιτητές, παλιοί συνάδελφοι και φίλοι του Δ. Πετσετίδη από όλα τα μέρη της Λακωνίας και της Αρκαδίας και όχι μόνο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση της προτομής στο κοινό, το οποίο υποδέχτηκε με θέρμη και συγκίνηση το έργο και τον νεαρό καλλιτέχνη. Η προτομή παρουσιάστηκε μαζί με τα βιβλία του λογοτέχνη, προσφορά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αρκαδίας – Λακωνίας.

Η όλη βραδιά αποτέλεσε διοργάνωση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και της διοικούσας επιτροπής του Μουσείου Νεώτερης Σπάρτης.