Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καραβά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 1956.

Τις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν τεθεί υπό την την αιγίδα της ιεράς μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και περιελάμβαναν θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα, διοργάνωσε η ενορία Καραβά σε συνεργασία με τον οικείο πολιτιστικό σύλλογο. Ο εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με την έλευση της εικόνας της Παναγίας της επονομαζόμενης «Καραβιώτισσας», η οποία είναι αφιερωμένη στις μητέρες του χωριού και αγιογραφήθηκε πρόσφατα για τις επετειακές εκδηλώσεις. Στην είσοδο του χωριού πλειάδα ιερέων, τοπικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Σπάρτης, υποδέχθηκαν την εικόνα, την οποία μετέφερε ο σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος παραδίδοντάς την στα χέρια των νέων που ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Με λιτανευτική πομπή η εικόνα έφτασε στο ναό, όπου τοποθετήθηκε για προσκύνημα. Στη συνέχεια τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, κάνοντας αναφορά στην Παναγία αλλά και στη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων, οι οποίες «συνδέουν στο χώρο του ιερού ναού το παρελθόν με το παρόν του οικισμού». Η πρώτη μέρα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς στον αύλειο χώρο του ναού, τους οποίους παρουσίασε ο Όμιλος Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών κι Εθίμων «Η Πυρρίχη». Οι κυρίες του χωριού προσέφεραν σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα τα οποία είχαν ετοιμάσει με πολύ μεράκι.

eldilosi-karavas-9

Την επομένη ημέρα τελέσθηκε ο όρθρος και η αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του κ. Ευσταθίου. Στο τέλος τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων, δωρητών, ευεργετών και ανακαινιστών του ναού. Με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά και ιστορικός κ. Νίκος Ι. Καρμοίρης, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή από τη θεμελίωση του ναού έως σήμερα.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο εφημέριος της ενορίας π. Ηλίας Βουρβουριώτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον σεπτό μας ποιμενάρχη που τίμησε την ενορία ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση και λαμπρύνοντας με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις. Ολοκληρώνοντας το λόγο του, ο εφημέριος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την προετοιμασία και υλοποίηση των εκδηλώσεων, καθώς και τους προσκεκλημένους για την τιμητική τους παρουσία.

Στη συνέχεια ο κ. Ευστάθιος τίμησε τους συνταξιούχους διατελέσαντες ιερείς: τον αιδεσιμότατο Δημήτριο Βουνάση και μεταθανατίως τους π. Παναγιώτη Κακαλέτρη και π. Κωνσταντίνο Μπεμπέτσο, απονέμοντας στους συγγενείς τον δίκαιον έπαινον της τοπικής εκκλησίας, ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ιερέων. Έπειτα με θερμά λόγια απευθύνθηκε στους ιερείς π. Δημήτριο Βουνάση, συνταξιούχο πρώην εφημέριο της ενορίας, και π. Ηλία Βουρβουριώτη, νυν εφημέριό της, τους οποίους επαίνεσε για την προσφορά τους στο χώρο της εκκλησίας και τη διακονία σε ό,τι κι αν τους ανέθεσε. Εν συνεχεία απένειμε στον μεν π. Βουνάση το οφφίκιο του οικονόμου και στον π. Βουρβουριώτη εκείνο του ιερομνήμονος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της εκκλησίας και του πολιτιστικού συλλόγου, ευχόμενος να μιμηθούν κι άλλοι το παράδειγμά τους. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αν η εργασία είναι μια φορά ευλογημένη, η συνεργασία είναι δυο φορές».

eldilosi-karavas-6

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια επετειακής πλάκας και την ευχή η Παναγία, μαζί με τους αγίους Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα αυτού Αγία Ελένη, να σκέπουν, να προστατεύουν και να ευλογούν τους ενορίτες και τους απανταχού της γης καραβιώτες.

(φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής)

eldilosi-karavas-1eldilosi-karavas-3eldilosi-karavas-7eldilosi-karavas-8