Ταινίες… για φάγωμα! Κυριακάτικες προβολές στο Παλιό Μεταξουργείο

Οι “Κυριακάτικες Προβολές” είναι μια νέα πρωτοβουλία της ομάδας “Activate Now//Ενεργοποίηση Τώρα” που σκοπό έχει να συνδυάσει δύο μεγάλες… αγάπες: τον κινηματογράφο και το φαγητό!

Κάθε δεύτερη Κυριακή η ομάδα προσκαλεί όλους στον χώρο του Παλιού Μεταξουργείου Σπάρτης (Κων/νου Παλαιολόγου 29-31), σε ένα μεγάλο συλλογικό τραπέζι, όπου ο καθένας καλείται να φέρει ένα δικό του πιάτο. Πρόκειται για μια ιδανική ευκαιρία συνάντησης, γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων και -γιατί όχι;- και συνταγών!

…Και πάντα το καλό φαγητό θα συνοδεύεται από μια καλή ταινία! Μια θεματική ενότητα θα ανακοινώνεται στην αρχή κάθε μήνα μαζί με το πρόγραμμα προβολών. Για το μήνα Νοέμβριο διερευνάται η γενικότερη έννοια της επανάστασης.
Τι είναι η επανάσταση; Τι την χαρακτηρίζει;
Πώς πυροδοτείται; Πώς καταστέλλεται;
Έχει νόημα να μιλάμε σήμερα για επανάσταση;
Σε αυτή τη σύντομη διερεύνηση οι συμμετέχοντες θα έχουν ως οδηγό δύο ταινίες: “The Baader Meinhof Complex”, που θα προβληθεί στις 13/11, και “Sworn Virgin” στις 27/11.

Το “Τhe Baader Meinhof Complex” είναι μια ταινία που αναφέρεται στη δράση της οργάνωσης RAF και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Στεφάν Άουστ. Η πλοκή ξεκινά το 1967 και εμείς παρακολουθούμε τη συγκρότηση της οργάνωσης, τις επιθέσεις της σε δημόσια κτίρια και πρόσωπα, την ανησυχία των πολιτών για τη δράση της. Τα μέλη της συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, δικάζονται. Τότε τη σκυτάλη παίρνει η δεύτερη γενιά της RAF, της οποίας η δράση δυσαρεστεί τα παλαιότερα μέλη, που βρίσκονται ένα-ένα νεκρά στα κελιά τους.

Το “Sworn Virgin” είναι μια ταινία που αφηγείται τη ζωή της Χάνα. Η ηρωίδα, για να ξεφύγει από το πεπρωμένο της συζύγου/υπηρέτριας, που επιβάλλεται στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας, επιλέγει να απαρνηθεί τη γυναικεία φύση της και να ζήσει σαν άνδρας, χωρίς να έχει ποτέ σεξουαλικές σχέσεις. Η πλοκή ξεκινά 10 χρόνια μετά, που ως Μαρκ φτάνει στην Ιταλία για να δώσει μια ευκαιρία στη γυναίκα που κρύβει μέσα της.