Τατούλης για απορρίμματα: “Φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ”

“Φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης του μεγάλου έργου που θα αλλάξει την Πελοπόννησο” ανέφερε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την προγραμματική σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο περιφερειακό συμβούλιο. Σημείωσε ακόμη ότι “η προγραμματική σύμβαση δεν είναι η σύμβαση της ΣΔΙΤ του έργου και ότι απορρέει από την αδυναμία του ΦΟΔΣΑ να έχει πιστοποιημένες υπηρεσίες για να εξασφαλίζει την απόδοση των τελών στην ανάδοχο εταιρεία κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου”.

Δήλωσε επίσης ότι η περιφερειακή αρχή πρόκειται να βοηθήσει το ΦΟΔΣΑ στην προσπάθειά του για επιπλέον σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) ώστε να μειωθεί το κόστος για τον πολίτη, ενώ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει άλλα αντίστοιχα έργα και όχι αυτό της Πελοποννήσου.

“Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία υπογραφής του έργου κάτω από μια πολιτική παραδοχή: σεβόμενοι τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης είπαμε ξεκάθαρα ότι αν δεν το θέλει να το ακυρώσει. Ποιος έχει κάνει τούμπα, η κυβέρνηση και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ή εγώ που ποτέ δεν άλλαξα θέση; Την ίδια τούμπα έκανε και ο Οικολόγος πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος ήταν αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα και καθυστέρησε η υλοποίηση του έργου 2,5 χρόνια” πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. Επιπλέον υπεραμύνθηκε των χειρισμών της περιφερειακής αρχής στο ζήτημα των απορριμμάτων και αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι εξυπηρετεί συμφέροντα.

“Η συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία και τους δημάρχους για τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας, την αύξηση των ΣΜΑ, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και τη μείωση των χρόνων της σύμβασης είναι μονομερής και έξω από τη σύμβαση της ΣΔΙΤ” συνέχισε ο Π. Τατούλης και διευκρίνισε ότι αυτά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο κείμενο που θα υπογραφεί. “Η σύμβαση ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αλλάξει και θα υπογραφεί ως έχει” ξεκαθάρισε.

Η αντιπολίτευση εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των δήμων και όχι της Περιφέρειας

“Τον Ιούνιο του 2015, όταν ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δήμαρχοι κατηγορούσαν την περιφερειακή αρχή ότι καθυστερεί να υλοποιήσει το έργο” ανέφερε ο περιφερειάρχης και συνέχισε: “Ο λόγος της καθυστέρησης είναι γνωστός σε όλους: Δεν έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης η εγγύηση του δημοσίου, ως οφείλει σε κάθε τέτοιο έργο, και ως εκ τούτου καμία τράπεζα δεν πρόκειται να υπογράψει τη δανειοδότηση του έργου”.

Υποστήριξε τέλος ότι με την προγραμματική σύμβαση “αποκαθίσταται το γεγονός που βαραίνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά το άρθρο που προσδιόριζε την τιμολογιακή πολιτική”, δηλώνοντας ότι “λύνει το πρόβλημα της εξασφάλισης των τελών για το χρονικό διάστημα από το 10ο μέχρι τον 24ο μήνα κατασκευής του έργου και ότι όταν τελειώσει η κατασκευή του έργου θα μεταβιβαστεί στο ΦΟΔΣΑ εξ ολοκλήρου”.