Τατούλης για Νέο Μουσείο: “Ουδέποτε υπήρξε μελέτη”

Tatoulis

Tatoulis

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης προχωρά με σοβαρό σχεδιασμό, που απαιτεί τεχνοκρατική προσέγγιση και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αντεγκλήσεων.

“Κατά την περίοδο που διετέλεσα υφυπουργός Πολιτισμού το 2004, εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, με δική μου απόφαση λίγο αργότερα αγοράστηκε το οικόπεδο και με δική μου πάλι απόφαση έγιναν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του απαιτούμενου χώρου μέχρι τα όρια του Ευρώτα” τόνισε, για να καταλήξει ότι “θέλουμε μουσείο–έμβλημα για την πόλη της Σπάρτης, γιατί και η επένδυση θα είναι σημαντική και γιατί η Σπάρτη χρειάζεται ένα έργο που θα συνιστά από μόνο του κίνητρο επισκεψιμότητας”.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι “ούτε μελέτη ούτε νόμιμη διαδικασία εκπόνησής της υπήρξε ποτέ” και χαρακτήρισε την ύπαρξη μελέτης ως “το μεγάλο ψέμα του πρώην νομάρχη για να καλύψει τη δική του ανυπαρξία”. “Για να γίνει μελέτη, χρειάζεται σχετική απόφαση. Εφόσον αυτή δεν υπάρχει, με δικά τους μελετητικά γραφεία παζάρευαν;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι “προαπαιτούμενα εκπόνησης της μελέτης, τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν, είναι η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού και η αρχιτεκτονική μελέτη”.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά από ενέργειες της περιφερειακής αρχής και του ιδίου προσωπικά, το Ίδρυμα Νιάρχου έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον του, το οποίο ωστόσο θα εκφραστεί ρητώς αφού ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και η ανασκαφική διαδικασία.