Τατούλης για φυσικό αέριο: “Οικονομικά συμφέροντα και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ πίσω από την απένταξη της Πελοποννήσου”

“Πλήρη ικανοποίηση και μεγάλη χαρά” εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μετά την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη βουλή για τις εξελίξεις του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο υφυπουργός δήλωσε πως “ο νέος περιφερειάρχης έχει προβλέψει 20.000.000 ευρώ για αυτό το έργο και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να είναι διάθεσηµη η χρηματοδότηση µέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο”. Τόνισε ακόμη ότι η ΔΕΔΑ “έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την προετοιμασία του έργου. Σε συνεργασία µε την κυβέρνηση και τον ΔΕΣΦΑ δροµολογούνται τα απαιτούµενα έργα από τον Διαχειριστή του Συστήµατος Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο (…) για την τροφοδότηση της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Αργους και του Ναυπλίου”. Τέλος, ο κ. Θωμάς παραθέτοντας σχετικό έγγραφο της ΔΕΔΑ, υποστήριξε πως “έχει συµπεριληφθεί στο νέο επιχειρησιακό πρόγραµµα του ΔΕΣΦΑ η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαµάτας”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το ζήτημα η παράταξη Τατούλη, απαντά πως “βιάστηκε να πανηγυρίσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, σε ότι αφορά την ένταξη των πόλεων της Πελοποννήσου στην ανάπτυξη του δικτύου για την έλευση του φυσικού αερίου”.

Όπως λένε η απάντηση του υφυπουργού “σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, δεν λέει ούτε μια κουβέντα για την απόφαση της ΡΑΕ να εξαιρέσει τις πόλεις της Πελοποννήσου και να απεντάξει το έργο από το πενταετές πρόγραμμα 2020-2024 και περιορίζεται στο ότι η ΔΕΔΑ διατηρεί το δικαίωμα και θα κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή, όταν θα αναθεωρηθεί το πρόγραμμα και όταν θα έχει εντάξει τα 20 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ ο κ. Νίκας.

Μετά τα πολλά θα…, ο κ. υφυπουργός επισημαίνει ότι σε ότι αφορά την έλευση του φυσικού αερίου στην Σπάρτη και στην Καλαμάτα, θα μεταφερθεί υγροποιημένο αέριο με βυτιοφόρα από τη Ρεβυθούσα, γεγονός που θέτει σε επισφάλεια την επέκταση του κεντρικού αγωγού στις πόλεις της νότιας Πελοποννήσου”.

Η παράταξη του κ. Τατούλη θεωρεί ότι η απάντηση του κ. υφυπουργού δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα “πολιτικό πυροτέχνημα, η λάμψη του οποίου έσβησε πολύ γρήγορα” και απαιτεί από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να υποβάλει αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΡΑΕ και να εντάξει την Πελοπόννησο στο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ “έτσι όπως είχαμε σχεδιάσει από το 2012 και έτσι όπως καταφέραμε να ενταχθεί το έργο σε απόλυτη συνεργασία και με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη”.

“Σε ότι αφορά το μεγάλο ψέμα ότι δήθεν η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν είχε μεριμνήσει για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και δεν είχε εξασφαλίσει τους σχετικούς πόρους, ενημερώνουμε τους υπουργούς της κυβέρνησης και τον κ. Νίκα, ότι υπήρξε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων από το ΠΔΕ, κάτι το οποίο αποσιωπούν σκοπίμως οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης.

Η απένταξη της Πελοποννήσου δεν έγινε γιατί ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, έγινε καθαρά για λόγους οικονομικών συμφερόντων στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΔΑ, με κίνητρο το κέρδος και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των πολιτών της Πελοποννήσου”, καταλήγει η ανακοίνωση.


Ακολουθήστε τις ειδήσεις του laconialive στο Google News